Fél aggyal is teljes életet él egy amerikai nő

2009.10.13. 14:10
Bár csak fél aggyal él, meglepően teljes életet folytat egy amerikai nő, akiről a CNN amerikai hírtelevízió közölt riportot. A nő azért vállalta a szereplést, hogy bátorítsa sorstársait.

A 37 éves Michelle Mack esete az orvosokat is elképesztette. A szakemberek tíz éve fedezték fel, hogy a nő agyának teljes bal fele hiányzik - számolt be az eset részleteiről a CNN. Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy még magzatként szélütést szenvedett el.

Az agy bal féltekéjének kiesésével többek közt a mozgás irányításáért, a viselkedésért és a szellemi képességekért felelős fontos rendszerek estek ki - magyarázta Jordan Grafman, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet ideggyógyásza. A megmaradt jobb félteke azonban újraalkotta magát, és több fontos funkciót átvett. Ennek köszönhetően még ha akadozva is, de Michelle Mack tud olvasni és beszélni. A nő érettségi bizonyítványt szerzett és egy templomnak dolgozik, adatgyűjtést végez.

A jobb agyféltekére nehezedő többletterhek azonban károsítják a tipikusan a jobb oldal által biztosított képességek némelyikét. Macknak például problémája van érzelmei kordában tartásával - számolt be Grafman. Nehéz számára az összetettebb helyzetek kezelése, és idegen környezetben gyorsan elveszti orientáltságát.

2007-ben Franciaországban vált ismertté hasonló eset: egy akkor 44 éves kétgyerekes családapa teljesen normális életet él úgy, hogy agytérfogata a megszokottnak kevesebb mint a felét éri el.  • Tippek
  • Babaváró hitel