Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Kísérleti gyógyszerrel mentettek meg egy agyi mérgezésben szenvedő babát

2009.11.05. 10:15 Módosítva: 2009-11-05 10:19:55
Ausztráliában olyan kísérleti gyógyszerrel mentettek meg egy ritka agyi mérgezésben szenvedő kisbabát, amelyet eddig még csak egereken teszteltek, jelentették be az orvosok csütörtökön.

A kisgyerek, akiről neve helyett csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy „Z baba”, molibdénkofaktor-hiánnyal született. Az ilyen állapot a mérgező szulfitok felhalmozódásához vezet, és görcsöket vagy agykárosodást okoz. Az ilyen rendellenességgel születő kisbabák általában néhány hónapot élnek csak.

Z baba 2008 májusában született. Már 60 órával később jelentkeztek nála a görcsök. A szülők Rob Gianello biokémikushoz fordultak segítségért, aki felfedezte, hogy egy kísérleti gyógyszert egereken már sikerrel alkalmazott Günther Schwarz német orvos. A gyógyszer embereken nem volt még kipróbálva. Schwarz futárral elküldte Kölnből Melbourne-be a kísérleti cPMP vegyületet, az ausztrál orvosok pedig elkezdték az idővel való versenyfutást. Előbb a kórháztól, majd egy bíróságtól kellett megkapni az etikai engedélyt a kísérleti gyógyszer alkalmazására. Közben Z baba állapota óráról órára romlott.

Körülbelül két hét alatt lettek meg a szükséges engedélyek, ami normálisan több évig szokott tartani. Már az első adag beadása után néhány órával több mint kétharmaddal zuhant a kisbaba szulfitszintje, és mérséklődtek a görcsök. Három héttel később 90 százalékkal kevesebb volt már a görcsös reakció. A kisgyerek idegrendszeri fejlődése elmarad a normálistól az első hónapban elszenvedett agykárosodás miatt, de az édesanya szerint már elkezdett beszélni, és fizikailag aktív.