Amerikai konszernek, mint a BASF, a DuPont vagy a Monsanto, már egy ideje termesztenek olyan szóját, amely omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezek a hosszú láncú zsírsavak egészségesek, mivel az emberi szervezetben ártalmatlanítják a káros szabad gyököket, és ezzel megelőzik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a szélütést is. Ezek az olajok halakban találhatók meg, amelyek tengeri algákból jutnak hozzá.
Átlagosan napi 500 milligramm omega-3 zsírsav bevitele lenne kívánatos, ezt heti 2-300 gramm hal fogyasztásával lehet elérni, ám ennek az átlag magyar csupán a nyolcadát eszi meg. Az algagénnel rendelkező szója segíthetne ebben: már egy evőkanál salátába tett szójaolaj fedezné a napi szükségletet.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) most hivatalosan engedélyezte a géntechnológia segítségével előállított omega-3 szóját, amellyel kapcsolatban aggodalomra nem lát okot. Ez azt jelenti, hogy az amerikai élelmiszeripari vállalatok mostantól tesztelhetik a zsírokat margarinokban, illetve tablettákban. Az még kérdéses, hogy a termékeket Európában is engedélyezik-e majd.