Ödön
1 °C
11 °C

A keserű íz több tízezer árnyalatát ismerjük

2010.01.06. 09:29 Módosítva: 2010-01-06 09:30:07
A keserű ízt érzékelő, mindössze 25 nyelvi receptor elegendő ahhoz, hogy keserű anyagok tízezreinek ismerje fel az ízét - mutatták ki német kutatók.

A Német Táplálkozási Kutatóintézet közleményében idézte az erről szóló cikk szerzőjét, Wolfgang Meyerhofot. A Meyerhof vezette kutatócsapat egy mesterséges nyelv segítségével 104 keserű anyag ízlelését vizsgálta. A kutatók szerint a 25 ízreceptor különböző érzékelő tulajdonságainak kombinációja teszi lehetővé a természetes és szintetikus anyagok ilyen széles palettájának ízérzékletét. Van olyan receptor, amely csak bizonyos fajta anyagokra reagál, más érzékelők azonban anyagok széles skálájáról ismerik fel a keserű ízt.

Keserű anyagok találhatók növényekben, állati származékokban, de a tápanyag feldolgozása és bomlási folyamatok során is keletkeznek. Mindennapjainkban is gyakran találkozunk olyan keserű anyagokkal, mint a koffein, a narancs- és citrommagban található limonin, a kinin, a pörkölésnél keletkező etilpirazin, vagy a tormában, a mustárban és a brokkoliban található szinigrin. Pontosan nem ismert a keserű anyagok száma, de Meyerhofék feltételezték, hogy tízezres nagyságrendűre tehető.

A keserű íz érzékelése az ember születéstől fogva adott képessége. Már a csecsemők is érzékelik ezt az ízt, és egyből megpróbálják kiköpni, ha valami keserű kerül a szájukba. Bár nincs egyértelmű összefüggés a keserűség és a mérgező anyagok között, a kutatók szerint a keserű íz felismerésének képessége a mérgező anyagok fogyasztásától védi az embert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?