Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A diabéteszhez köthető génmutációkat találtak

2010.01.18. 12:50 Módosítva: 2010-01-18 12:53:07
Százhuszonkétezer ember genetikai állományát pásztázta végig egy több száz fős nemzetközi kutatócsapat, aminek eredményeként megötszöröződött a cukorbetegség kockázatát növelő, ismertté vált génváltozatok száma.

Európa, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália száznál több intézménye vesz részt abban a tudományos konzorciumban, amelynek szakemberei elsőként azonosítottak tíz új génmutációt, amely a vércukor- és az inzulinszint szabályozásában játszik szerepet – közölték a Nature Genetics című szakfolyóirat online kiadásában vasárnap.

A kutatók szerint az újonnan megtalált génváltozatok közül kettő közvetlenül befolyásolja a diabétesz kockázatát. A szervezet glükózanyagcseréjének hátterében lévő genetikai útvonalak megismerése közelebb vihet a diabétesz kialakulásának megértéséhez, ezáltal új terápiák kidolgozásához.

A tudósok szerint a GIPR-A jelű génnek különösen fontos szerepe van. Egy olyan fehérje termelését kódolja, amely a szervezet evés utáni hormonválaszát szabályozza: serkenti az inzulin kibocsátását, ezáltal ellenőrzi a vérben lévő glükózszintet. Ha azonban a mutáns változat van jelen a DNS-ben, ez a válasz elmarad evés után, így a vércukorszint megemelkedik. A konzorcium szakértői úgy vélik, hogy még most is csak mintegy tizedét ismerik a glükózszintet befolyásoló folyamatok hátterében lévő géneknek.

A diabétesz szoros összefüggésben van az életmóddal, különösen az elfogyasztott ételek minőségével és mennyiségével. Világszerte 220 milliónál több embert érint a betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint több mint egymillió ember halálát okozza évente. Ahogy az elhízottak aránya növekszik, a halálesetek száma 2020-ig megduplázódhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?