Judit
2 °C
7 °C

A jó prionok egészségesen tarthatják az idegeket

2010.01.25. 16:00 Módosítva: 2010-01-25 16:04:35
Egérkísérletek azt mutatták, hogy a prionfehérjék létfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek nyúlványait körülvevő burok fenntartásában.

A zürichi egyetemi kórház kutatói szerint lehetséges, hogy a „jó” prionok hiánya betegséget okoz a perifériás idegrendszerben – közölték a svájci kutatók a Nature Neuroscience című szaklap vasárnap megjelent számában. A prionfehérjékre az elmúlt években irányult a tudósok figyelme, amikor a szivacsos agyvelősorvadás, például a kergemarhakór, illetve embernél a Creutzfeldt–Jacob-kór hátterét keresték. Ezt a degeneratív és gyógyíthatatlan állapotot mai ismereteink szerint hibás térszerkezetű, fertőző prionfehérjék okozzák.

A zürichi kutatók azonban a prionfehérjék normális térszerkezetű változatát vizsgálták olyan egerekben, amelyeknél kevesebb prion termelődött a szokásosnál. Ezek az egerek ellenállóak a prionbetegségekkel szemben, ám más abnormalitások fejlődtek ki náluk, például a perifériás idegsejtekben, amelyekben az idegszálat körülvevő védőburok sérült. Ezek az idegek szállítják a központi idegrendszerből, az agyból és a gerincvelőből az utasításokat a szervekhez és a végtagokhoz. Megállapították, hogy a prion neuronokból való eltávolítása után a védőburok sérült, és az idegsejtek degenerálódtak.

A svájci kutatók még korainak tartják következtetések levonását. 2007-ben a Leedsi Egyetem kutatói Nigel Hooper vezetésével azt állapították meg, hogy az egészséges prionok jelenléte némi védettséget nyújt az Alzheimer-kór kialakulása ellen. „Vannak bizonyítékok arra, hogy több különböző szerepet játszhatnak a prionok, attól függően, hol találhatók meg a szervezetben” – mondta Hooper a BBC hírportáljának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?