Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Hol a normális vérnyomás felső határa?

2010.01.25. 09:29 Módosítva: 2010-01-25 09:29:02
A szívelégtelenség a koszorúér-betegségben szenvedő idős emberek körében mind gyakoribb, de már a normális érték felső határán lévő vérnyomás is tovább fokozza ennek kockázatát.

A különböző gyógyszerek hatásának kipróbálásával foglalkozó amerikai orvosok úgy érezték, hogy nekik kellene példát mutatniuk, ezért 1982-ben vizsgálat indult egészségi állapotuk nyomon követésére. Az évtizedeken át folytatott vizsgálat legújabb eredményeit az European Journal of Heart Failure közölte. Már az induló gyógyszervizsgálat is fontos eredménnyel végződött: bizonyította, hogy a kis adagban szedett aszpirin hatékonyan akadályozza a szívinfarktus bekövetkezését.

Azóta már zajlik a második ilyen óriási vizsgálat, de az első tanulmányban is annyi fontos adat gyűlt össze, hogy háromszáz tudományos közlemény jelent meg azok alapján. A most megírt dolgozat 18876 orvos egészségügyi állapotának, esetleges szívelégtelenségének történetét gyűjtötte össze 26 éves megfigyelési idő során. Az alanyok valamennyien kifogástalan egészségben kezdték a felmérést, egészségük alakulását kollégáik pedig rendszeres vizsgálatokkal követték.

Kathryn Britton és kutatótársai az orvoscsoportban 1098 olyan doktort találtak az időszak alatt, akiknél szívelégtelenség tünetei jelentek meg. Igyekeztek kiszámolni, hogy a szívelégtelenség és vizsgálati alanyok vérnyomása között volt-e valamilyen összefüggés.  A statisztikai értékelésnél figyelembe vették az életkort, a testsúlyt, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a rendszeres mozgást, a tojásevést, a reggeli összetételét, az aszpirin szedését és a cukorbetegség vagy a szívritmuszavarok előfordulását, tehát minden olyan tényezőt, amelynek lehet jelentősége a szívelégtelenség bekövetkezésében.

Az derült ki, hogy az aránylag alacsony vérnyomású, 120 Hgmm értéknél kisebb szisztolés vérnyomással élő doktorok szívelégtelenség-esélye 10 százalékkal volt kisebb, mint a 120-129 Hgmm nyomásúaké, és 35 százalékkal volt kisebb azokhoz képest, akiknek a felső vérnyomásszintje 130-139 Hgmm közé esett, amit felnőtt korban még teljesen normálisnak tartunk. A kutatók szerint további megfigyelésekre van szükség annak tisztázására, hogy mi lehet ennek az eredménynek a magyarázata, és indokolt volna-e a vérnyomás eddiginél is erélyesebb csökkentése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!