Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Tesztelik a mesterséges hasnyálmirigyet

2010.02.05. 10:35
Sikeresnek bizonyult a mesterséges hasnyálmirigy-készülék első tesztsorozata, amelyben egyes típusú diabétesszel élő páciensek vércukorszintjének szabályozását vette át a berendezés.

A The Lancet című elismert brit orvosi folyóiratban pénteken tették közé a cambridge-i egyetem kutatói a készülék első tesztjének eredményeit. A próbában 17 gyerek vett részt, akiknek egyes típusú diabétesze van. A páciensek vércukorszintje a vizsgálat időtartamának 60 százalékában a normál értékhatáron belül maradt. Az új rendszer része egy miniatűr – gyufásdoboz méretű – monitor, valamint egy hasonló nagyságú pumpa, amely egy csövön keresztül inzulint juttat szükség esetén a szervezetbe.

Az egyes típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyben a szervezet elpusztítja saját inzulintermelő sejtjeit a hasnyálmirigyben. Az ilyen páciensek szervezete inzulin hiányában nem képes lebontani a cukrot, ami kezelés nélkül az erek és az idegek károsodásához vezet, több szerv tönkremehet, a páciens pedig meghal.

Mint Roman Hovorka, a kutatás vezetője elmondta, igen fontos lépést tettek az egyes típusú cukorbetegség kezelésére alkalmas mesterséges hasnyálmirigy-készülék kereskedelmi forgalmazhatósága felé. A végső cél egy olyan berendezés elérhetővé tétele, amely éjjel-nappal automatikusan ellenőrzi a páciensek vércukorszintjét, és amint szükséges, inzulint juttat a szervezetbe.