16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A delfinek kikapcsolják a cukorbetegségüket

2010.02.23. 13:33 Módosítva: 2010.02.23. 13:34
A palackorrú delfinek a cukorbetegekhez hasonlóan rezisztensek az inzulinnal szemben, de ezt a rezisztenciát képesek ki- és bekapcsolni. A San Diegó-i székhelyű National Marine Mammal Foundation kutatói úgy vélik, ha sikerülne megtalálni ezt a „kapcsolót” az emberben, az sokat segítene a cukorbetegség kezelésében.

A kutatók idomított delfinektől vettek vért. Az állatok napközben folyamatosan esznek, éjjel azonban koplalnak. Éjszaka olyan kémiai változások mennek végbe a vérükben, amelyek a cukorbeteg emberekre jellemzőek – magyarázta a BBC hírportálja szerint Stephanie Venn-Watson, az alapítvány állatorvosa.

Venn-Watson elmondta, hogy a vércukorszintet csökkentő inzulinhormon nem hat a delfinekre, amikor koplalnak, reggeli közben pedig egyszerűen visszakapcsolnak normál üzemmódra. A cukorbetegeknek inzulinrezisztenciájuk miatt állandóan ellenőrizniük kell vércukorszintjüket. A delfinek valószínűleg azért fejlesztették ki ezt a képességet, hogy ellensúlyozzák fehérjedús, de szénhidrátban szegény étrendjüket. Nagy agyuknak ugyanis szüksége van a cukorra, amelyet így inzulinkapcsolójuk segítségével éjjel a vérben tudnak tartani.

Mivel már az ember és a delfin genetikai állományát is leírták, Venn-Watson azt reméli, hogy az orvosokkal összefogva a cukorbetegek javára tudják majd fordítani felfedezésüket: a két genom összehasonlításával talán sikerül megtalálni a delfin kapcsolóját kódoló gént az emberben is.  • Hírek
  • Hírek