Nyelvével lát a megvakult katona

2010.03.17. 10:43 Módosítva: 2010.03.17. 10:43
Egy kísérleti stádiumban levő készüléknek köszönhetően a nyelvével képes újra látni egy gránátrobbanásban megvakult brit katona. A 24 éves Craig Lundberg tud olvasni, látja a tárgyak formáját és képes segítség nélkül járni a szerkezet segítségével, pedig teljesen megvakult, miután eltalálta egy vállról indítható gránát, amikor 2007-ben az iraki Bászrában szolgált.

Lundberget a brit védelmi minisztérium választotta ki arra a feladatra, hogy Nagy-Britanniában elsőként tesztelje a BrainPortnak elnevezett eszközt, amely a képeket elektromos impulzusok sorozataivá alakítja át, és a jeleket a nyelven keresztül továbbítja. Az impulzusok keltette csípések különböző erősségét értelmezi úgy, hogy használója megfelelő gyakorlás után le tudja fordítani az üzeneteket, vagyis gondolatban meg tudja jeleníteni környezetét és képes helyváltoztatásra, kikerülve az akadályokat.

Europress / Rex Features
Europress / Rex Features

A készülék egy napszemüvegre erősített digitális kamerát foglal magában, ami össze van kapcsolva egy kis műanyag érzékelőlappal. Ezt a használó a nyelvére helyezi az impulzusok elemzéséhez. Ha az impulzusok erősek, fehér képelemeket kapunk, ha nincs inger, fekete feketéket, ha az inger közepes erősségű, különböző szürke árnyalatokat. "Olyan érzés, mintha egy kilencvoltos elemet nyalogatnék vagy robbanócukorkát ennék. A kamera elküldi a jeleket a nyalókába, majd a nyelvbe. Ezután megállapítjuk, hogy ezek mit jelentenek és lefordíthatjuk formákká. Megkapjuk a tárgyak körvonalait és alakját fekete-fehérben, vagyis kétdimenziós kép jelenik meg a nyelvünkön" – magyarázta a kísérleti alany.

A BrainPort használata óta képes első próbálkozásra megfogni tárgyakat a korábbi ügyetlenkedések nélkül. Mindezek ellenére nem akar megválni vakvezető kutyájától, mert a BrainPort csak egy másik eszköz arra, hogy megkönnyítse a mozgását, de nem csodaszer a fogyatékosságára. Gale Pollock amerikai vezérőrnagy, a készüléket kifejlesztő amerikai kutatóközpont vezetője elmondta, hogy a készülék jelenleg 400 ponton küld információt a nyelven keresztül, de a tervezők ezt 4000 pontra akarják bővíteni, ami ugrásszerűen javítana a képminőségen.

A készülék további hiányossága, hogy használója nem tud sem enni, sem beszélni a használata közben, ezért a fejlesztők bíznak abban, hogy sikerül megalkotniuk egy kisebb eszközt, amelyet tartósan a fogak mögé vagy a szájpadlásra lehetne erősíteni.

A londoni védelmi minisztérium azért is vizsgálja a BrainPort hatékonyságát, mert igyekszik feltárni, hogy milyen segítséget nyújthat a külföldi hadszíntereken szemsérülést szenvedett katonáknak. A tárca adatai szerint 62 brit katonának sérült meg a szeme, 15 közülük egy vagy mindkét szemére megvakult 2004 júliusa és 2008 júliusa között Afganisztánban, a Herrick hadműveletben, és több katona vesztette el szeme világát Irakban, a Telic hadművelet alatt.  • Tippek
  • Személyi kölcsön