A dohányzástól elvész a mértékletes ivás kedvező hatása

2010.04.15. 16:25
Brit kutatók 22 ezer emberre kiterjedt követéses tanulmánya szerint a mértékletes alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a rögképződés miatt előálló szélütés kockázatát, ám csak a nem dohányzóknál.

A Cambridge-i Egyetem kutatói 22 254 embert követtek nyomon 12 éven át. Megállapították, hogy a napi egy-két pohár bornak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztó, nem dohányzó embereknél 37 százalékkal kisebb volt a szélütés előfordulásának kockázata, mint az absztinenseknél. A dohányzóknál azonban nem jelentkezett ez a védőhatás.

A nagy mennyiségben fogyasztott alkohol növeli a vérnyomást, ezzel emeli a szélütés kockázatát. Kisebb mennyiségben az alkohol megelőzheti a vérrögök képződését, és csökkentheti az erek falán a zsíros lerakódást. A dohányzás viszont elősegíti az artériákban a plakkok kialakulását.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy az agyvérzésből eredő szélütés kockázatát nem csökkenti a mérsékelt alkoholfogyasztás, a nagyobb mennyiségű ivás pedig minden típusú szélütés rizikófaktora. A tanulmány részleteit a BBC hírportálja szerint az Amerikai Neurológiai Akadémia torontói konferenciáján ismertetik a brit kutatók.  • Tippek
  • Árfolyam