Magyar tudós kapott nemzetközi mikrosebészeti díjat

2010.04.15. 16:39
A Nemzetközi Kísérleti Mikrosebészeti Társaság alapítójáról elnevezett díját, a Sun Lee Awardot vehette át első magyarként Mikó Irén, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Sebészeti Műtéttani Tanszékének vezetője.

A díjat a mikrosebészet atyjának tartott San-Diegó-i Sun Lee professzor alapította és azok a nemzetközi szakemberek kaphatják, akik a mikrosebészet oktatásáért, annak klinikai alkalmazhatóságáért sokat tettek.

Mikó Irén tíz éve vezeti a Sebészeti Műtéttani Tanszéket, amelyet még Furka István professzor, a mikrosebészet magyarországi megteremtője alapított az 1960-as években. A díjazáson túl a debreceni iskolában folyó munkát azzal is elismerte a nemzetközi mikrosebészeti társaság, hogy Németh Norbertet, a tanszék fiatal adjunktusát főtitkárává választotta – közölte az egyetem csütörtökön.

A mikrosebészetet olyan finom beavatkozásokban alkalmazzák, ahol a sebészi traumatizációt csökkenteni kell, illetve olyan kis képletek egyesítésére, varrására, amelyek szabad szemmel láthatóak.  • Hírek
  • Hírek