Létrehozták a szintetikus DNS-t

2010.05.20. 21:13
A mesterséges élet előállításán fáradozó amerikai tudósok egy baktérium felhasználásával létrehozták az első olyan élő sejtet, amely ember alkotta DNS-sel rendelkezik - jelentették be csütörtökön Washingtonban.

A kutatók azt remélik, hogy a lecsupaszított baktériumokból kereskedelmi és tudományos célokra hasznosítható mikrobákat tudnak majd előállítani. A kutatócsapat legutóbb 2008-ban ért el jelentős áttörést, amikor sikerült egy baktérium DNS-ét mesterségesen reprodukálniuk. Azóta azon dolgoznak, hogy élő sejtet hozzanak létre a szintetikus örökítőanyaggal.

Ez a valaha is előállított első szintetikus sejt. Azért nevezzük szintetikusnak, mert a sejt egy teljes egészében szintetikus kromoszómától származik, amely négy üveg vegyi anyag segítségével egy kémiai szintetizátoron készült, egy számítógépes információból kiindulva. Ez az első önreprodukáló faj ezen a bolygón, amelynek a szülője egy számítógép - jelentette ki Craig Venter, a genomkutatás úttörője, a kutatás vezetője.

Venter csapata szeretne olyan baktériumokat előállítani, amelyek üzemanyagot termelnek és olyan algákat tervezni, amelyek kiporszívózzák a szén-dioxidot a légkörből. A tervek között szerepel a jobb vakcinák előállítása is. Ez egy nagyon hatékony eszköz ahhoz, hogy megtervezzük azt, amit a biológiától akarunk - mondta a sajtóértekezleten tudós.

A Science folyóiratban közzétett tanulmányában Venter csapata azt állítja, hogy a Mycoplasma mycoides baktérium DNS-ének szintetikus változatát ültette át egy Mycoplasma capricolum nevű baktériumba, amely belsejének nagy részét eltávolították.

Több kudarccal végződött kísérlet után az új mikroba életre kelt és laboratóriumi körülmények között szaporodni kezdett. Ez mind tudományos, mind pedig filozófiai szempontból fontos lépés. Határozottan megváltoztatta a véleményemet az élet fogalmáról és működéséről - jelentette ki Venter.  • Hírek
  • Bankszámla