Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvánosságra hozták az 1000 Genom projekt első eredményeit

2010.06.23. 08:20
Egy nyilvános adatbázisban tették közzé az 1000 Genom projekt elnevezésű tudományos program első szakaszának eredményeit, amelyek a humán genetikai állomány minden eddiginél átfogóbb és részletesebb elemzését adják.

Az 1000 Genom projekt, amely amerikai, brit, kínai és német kutatócsoportok együttműködéséből indult 2008-ban, hatalmas segítséget nyújt majd az orvosi kutatásokban és új megvilágításba helyezi az emberi evolúció folyamatát is – mondta Vang Csün, a programban résztvevő kínai szakemberek koordinátora és egyben a Pekingi Genomikai Intézet sencseni részlegének megbízott vezetője.

A szakemberek összesen 8000 milliárd emberi DNS bázispár feltérképezését végezték el az elmúlt két évben. A kutatók ezentúl ingyen hozzáférhetnek az adatbankhoz, méghozzá három internetes oldalon is, amelyek közül az egyik az 1000 Genom projekt saját oldala – hangoztatta Vang.

Amikorra elkészül, a hatalmas adatbázis a világ 27 különböző populációjából származó 2500 ember teljes genetikai anyagának információit tartalmazza majd. A Pekingi Genomikai Intézet 400 mongoloid, illetve afrikai populációból származó ember genetikai térképének elkészítését vállalta.

A mostani eredmények segítségével könnyebben lehet majd felmérni a különböző gén-feltérképező eljárások hatékonyságát. A kutatók pedig alaposabban is szemügyre vehetik majd az egyes betegségekkel összefüggő genomok szerkezetét.