Antal, Anett
16 °C
24 °C

Elkészült a búza genetikai kódjának leírása

2010.08.27. 10:44
Feltérképezték és közzétették a búza rendkívül összetett genetikai kódját brit kutatók.

A világ népessége egyharmadának alapélelmiszereként számon tartott búza genomja ötször nagyobb méretű az emberi genomnál. A most közzétett vázlatos géntérkép a Chinese Spring elnevezésű változat DNS-éről készült; leírja a búza összes génjének 95 százalékát, és elérhetővé teszi a kutatók, valamint a nemesítő cégek számára.

Az általunk összegyűjtött információ felbecsülhetetlen lesz a globális élelmiszerhiány problémájának kezelésében. Ma kell kinemesítenünk azt, amit 10 év múlva eszünk - hangsúlyozta Neil Hall, a búzaprojekten dolgozó brit kutatócsoport tagja, a Liverpooli Egyetem munkatársa.

A búza termesztését világszerte veszélyezteti az éghajlatváltozás, miközben a Föld lakossága egyre gyarapszik. Mint Hall elmondta, a búza különböző változatai közti genetikai különbség tanulmányozása lehetővé teheti, hogy a legjobb tulajdonságú fajtákat nemesítsék tovább.

A búza DNS-ét 17 milliárd bázispár alkotja, ez ötszöröse az emberi genom méretének. A teljes genetikai kód leírása ezért hatalmas munkát jelentett a kutatók számára. A búza genomjának szekvenálása utolsóként készült el az alapvető gabonanövények közül, a sokkal egyszerűbb genetikai állományú rizs és kukorica géntérképét már korábban leírták. A teljes búzagenomot ötszörös átfedéssel elemezték, azaz minden egyes bázispárról ötször ellenőriztek.