Laura, Alida
15 °C
32 °C

Génmutáció a korai Parkinson-kór hátterében

2010.09.16. 08:36
Minden hatodik ember, akinél korai életkorban, akár harmincéves kor előtt jelenik meg a Parkinson-kór hordoz olyan genetikai mutációt, melyet már kapcsolatba hoztak ezzel az idegrendszeri zavarral.

Roy Alcalay, a New York-i Columbia Egyetem kutatója munkatársaival 13 amerikai gyógyászati központban tesztelt 953 pácienst, akiknél korán jelentkezett a Parkinson-kór arra a hat génre, melyeket már összefüggésbe hoztak a betegséggel. A résztvevők mintegy 17 százalékánál, 158 embernél találtak mutációt valamelyik génnél a hat közül.

Akiknél igen korán, már harminc éves koruk körül kifejlődött a Parkinson-kór, 41 százalék volt a génmutáció aránya, míg azoknál, akiknél 31 és 50 éves koruk között jelent meg a betegség, 15 százalék. A zsidó felmenőkkel rendelkező pácienseknél is gyakrabban bukkant fel a génmutáció: mintegy harmaduknál.

Kockázati tényezőt jelentett a közeli hozzátartozó ilyen betegsége is. Akik szülője vagy testvére Parkinson-kórban szenvedett, azok 24 százaléka hordozta valamelyik génmutációt. A tanulmány az Archives of Neurology című szakfolyóirat szeptemberi számában jelent meg.