Laura, Alida
15 °C
32 °C

Allergiás reakciót okozhat a vérátömlesztés

2011.05.19. 09:32
Egy korábbi feltevés klinikai bizonyítását eredményezte Hollandiában az a szokás, hogy a vasárnapi focimeccs mellett mogyorót esznek a férfiak: kiderült, hogy súlyos allergiás reakciót okozhat a vérátömlesztést kapott embereknél, amit a donor a véradás előtt evett.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent esettanulmány szerint egy hatéves fiúnál allergiás reakciók jelentkeztek, mivel öt véradó donora közül három mogyorót evett a vér levételét megelőző este.

Az esetet Joannes Jacobs, a Radboud Egyetem orvosi központjának munkatársa írta le. A gyerek akut limfoblasztos leukémiája miatt kapott vért: nem sokkal később kiütések jelentkeztek nála, vérnyomása lezuhant, és légzési nehézsége támadt. Édesanyja visszaemlékezése szerint ugyanilyen reakciókat mutatott a fiú egyéves korában, miután mogyorót evett.

Jacobs szerint az allergiás reakció azért következhet be ilyenkor, mert a mogyoróban lévő fő allergén fehérje nem bomlik le az emésztés során, ráadásul hozzájárul egy másik fehérje kialakulásához, amely a vérbe bekerülve 24 órán át benne is marad. A fiúnak mindkét allergénnel szemben voltak antitestek a vérében.

A hasonló esetek elméleti lehetőségét már 2003-ban felvetették, ám ez az első klinikai jelentés róla.