Felfüggesztették az embrionális őssejtkezelés klinikai próbáját

2011.11.15. 19:58
A nagy költségek miatt felfüggesztették az embrionális őssejtek első klinikai tesztjét az Egyesült Államokban. A fejlesztő Geron inkább az újfajta rákkezelésekre koncentrálna.

A magas költségekre hivatkozva felfüggesztették a humán embrionális őssejtkezelés első klinikai tesztjét az Egyesült Államokban. Az eljárást kidolgozó Geron biotechnológiai cég közleménye szerint a jövőben inkább újfajta rákkezelésekre koncentrálnak. A teszt felfüggesztése miatt 66 alkalmazottól, dolgozóik 38 százalékától is megválnak.

Az úttörőnek számító klinikai próbát tavaly októberben indították el. A teszt 1-es fázisába tíz pácienst akartak bevonni, akiknek súlyos gerincsérülését az annak megtörténtét követő 7-14 napon belül kellett a Geron GRNOPC1 jelű készítményével kezelni. Néhány hónappal később az Advanced Cell Technology vállalat is bejelentette, hogy hasonló tesztbe kezdett a vakság kezelésére.

A Geron közlése szerint az eljárás biztonságosságának és hatékonyságának megfigyelésére irányuló kezdeti fázisban a "GRNOPC1-et jól fogadta a páciensek szervezete és nem jelentkeztek komoly mellékhatások". Azt egyelőre nem tudni, hogy az eredetileg tervezett tíz páciensből végül hány kapott kezelést.

A vállalat döntése mélységesen felháborította a néhai Christopher Reeves színész és felesége, Dana Reeves által létrehozott alapítvány egyik tagját. A szervezet a gerincvelő sérülés kezelésére irányuló új módszerek támogatása mellett kötelezte el magát. "Megölni az emberek reményét anyagi okokra hivatkozva, egyszerűen aljas dolog. Úgy kezelnek bennünket, mint a kísérleti patkányokat" - nyilatkozta Daniel Heumann, a szervezet tagja a Washington Postnak.

A humán embrionális őssejt kutatás támogatói szerint az eljárás nagy reményekkel kecsegtet az Alzheimer-kórtól kezdve egészen a cukorbetegség kezeléséig. A kutatás ugyanakkor együtt jár a humán embriók elpusztításával, amely sérti egyesek vallási-, és erkölcsi meggyőződését.

Az államilag támogatott őssejt kutatást felfüggesztették a Bush adminisztráció ideje alatt és, bár Barack Obama 2009-ben engedélyezte azok folytatását, egy sor jogi csatározás vette kezdetét az eljárással kapcsolatban. A kutatók eközben arról panaszkodtak, hogy a tesztekhez szükséges lépések jóváhagyása miatti időkiesés szinte lehetetlenné tette számukra, hogy megfelelően haladjanak a munkával.  • Hírek
  • Bankszámla