Piroska
-1 °C
5 °C

Az immunrendszer legyőzheti a HIV-et

2004.02.06. 12:22
A francia kutatók egy vietnami kórházzal együttműködve kimutatták, hogy az emberi immunrendszer képes megállítani a HIV-1 vírusokat. A gond csak az, hogy az ellenállásról gondoskodó sejttípus nem mindenkinél ugyanolyan aktív.
Egyes emberek még akkor is fertőzésmentesek maradnak, ha rendszeresen ki vannak téve az AIDS veszélyének, ugyanis léteznek ugyanis génmutációk, amelyek megvédik a szervezetet a fertőzéstől. Francia kutatók azonban nemrégiben felfedezték a védekezés egy másik formáját, amelyben az immunrendszerünk egyik sejttípusa tartóztatja fel a szervezetbe került HIV-1 vírusokat.

AIDS-gyilkos szenvedélybetegek

A párizsi Pasteur Intézet kutatócsoportja a vietnami Ho Si Minh város kórházával együttműködve körülbelül negyven olyan vietnami kábítószerélvező esetét tanulmányozta, akiknek a szervezete már legkevesebb tíz éve hatékonyan áll ellen a vírusnak.

Esetük tanulmányozása közben megfigyelték, hogy immunrendszerük Natural Killers (NK), azaz természetes gyilkosok néven ismert sejtjei különösen aktívak. Ezzel a sejttípussal mindenki rendelkezik, de náluk különösen nagy mennyiségben választ ki olyan molekulákat, amelyek megakadályozzák a HIV-1 vírus bejutását a szervezet sejtjeibe. Ezek az emberek tehát az NK egy különösen hatékony típusával rendelkeznek a vírus semlegesítésére, mutatott rá a kutatócsoport vezetője, Daniel Scott-Algara.

Ez a felfedezés segíti a kutatókat abban, hogy pontosabban megismerjék, mik azok a jellemzők, amelyek egyes embereket az AIDS-nek ellenállóvá tesznek. Ezután könnyebb lesz a legérzékenyebb, vagy éppen ellenkezőleg a HIV-vírusnak legellenállóbb embercsoportok azonosítása, és feltehetően a gyógyításban is hasznát veszik az új ismereteknek.