Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Algából biodízel

2008.03.21. 06:52
Egy ukrán feltaláló a testsúlyukat negyvenóránként megduplázó algákkal kísérletezik és azt állítja, olcsó üzemanyagot ad a világnak.

Speciális készülékekben tenyésztett algából állít elő gépkocsi meghajtására alkalmas biodízelolajat egy dnyipropertrovszki feltaláló. A moszatból nyert bioüzemanyag ipari méretekben való előállításában reménykedő Petro Csernov a kijevi Fakti napilap csütörtöki számának elmondta, hogy a tudósok már a múlt század közepén felvetették a moszatok ilyen célú felhasználásának ötletét.

Az újság fényképeket is közöl a karvastagságú üvegcsövek rendszeréből álló berendezésről, amelyben az alga szaporodik. A feltaláló elmondása szerint a rendkívül gyorsan osztódó növényparányokat 24 fokos állandó hőmérsékleten tartja. A meleget olyan dízel-áramfejlesztő biztosítja, amely algaüzemanyaggal működik.

A megfelelő mennyiségűre szaporodott moszatot Csernov tízóránként "lehalássza", a masszából kipréseli az olajat, a visszamaradó, állatok etetésére alkalmas préspogácsát pedig eladja. Mint vázolta, az általa használt különleges algafajnak igen nagy, legalább 80 százalékos a zsírtartalma. A moszattenyészetet egy kutatóintézettől kapja.

A növényparányok szaporodási sebességére jellemző - tette hozzá -, hogy megfelelő környezet esetén 40 óránként megduplázzák a saját tömegüket. A táptalajukul szolgáló közeget a feltaláló olcsó kémiai vegyületek és nyomelemek speciális keverékéből állítja elő. Szerinte a befektetés gyorsan megtérül, mert az általa nyert biodízel literje mindössze 2,2 hrivnyába (kb. 73 Ft), azaz a töltőállomásokon kapható gázolaj árának kevesebb mint felébe kerül.

Csernov azt is elmondta, hogy tankolásnál az ipari és a biodízelolajat megfelelően 60 és 40 százalék arányban keveri, ám gépkocsija kipufogógázában a szokásosnál 70 százalékkal kevesebb a káros anyagok aránya. A találmánya jövőjét illetően optimista feltaláló szerint az algás "biüzemanyag-reaktor" iránt komoly érdeklődés mutatkozik, három berendezést már eladott, ezek Ukrajna különböző helyein működnek.