Ilona
17 °C
32 °C

Algából biodízel

2008.03.21. 06:52
Egy ukrán feltaláló a testsúlyukat negyvenóránként megduplázó algákkal kísérletezik és azt állítja, olcsó üzemanyagot ad a világnak.

Speciális készülékekben tenyésztett algából állít elő gépkocsi meghajtására alkalmas biodízelolajat egy dnyipropertrovszki feltaláló. A moszatból nyert bioüzemanyag ipari méretekben való előállításában reménykedő Petro Csernov a kijevi Fakti napilap csütörtöki számának elmondta, hogy a tudósok már a múlt század közepén felvetették a moszatok ilyen célú felhasználásának ötletét.

Az újság fényképeket is közöl a karvastagságú üvegcsövek rendszeréből álló berendezésről, amelyben az alga szaporodik. A feltaláló elmondása szerint a rendkívül gyorsan osztódó növényparányokat 24 fokos állandó hőmérsékleten tartja. A meleget olyan dízel-áramfejlesztő biztosítja, amely algaüzemanyaggal működik.

A megfelelő mennyiségűre szaporodott moszatot Csernov tízóránként "lehalássza", a masszából kipréseli az olajat, a visszamaradó, állatok etetésére alkalmas préspogácsát pedig eladja. Mint vázolta, az általa használt különleges algafajnak igen nagy, legalább 80 százalékos a zsírtartalma. A moszattenyészetet egy kutatóintézettől kapja.

A növényparányok szaporodási sebességére jellemző - tette hozzá -, hogy megfelelő környezet esetén 40 óránként megduplázzák a saját tömegüket. A táptalajukul szolgáló közeget a feltaláló olcsó kémiai vegyületek és nyomelemek speciális keverékéből állítja elő. Szerinte a befektetés gyorsan megtérül, mert az általa nyert biodízel literje mindössze 2,2 hrivnyába (kb. 73 Ft), azaz a töltőállomásokon kapható gázolaj árának kevesebb mint felébe kerül.

Csernov azt is elmondta, hogy tankolásnál az ipari és a biodízelolajat megfelelően 60 és 40 százalék arányban keveri, ám gépkocsija kipufogógázában a szokásosnál 70 százalékkal kevesebb a káros anyagok aránya. A találmánya jövőjét illetően optimista feltaláló szerint az algás "biüzemanyag-reaktor" iránt komoly érdeklődés mutatkozik, három berendezést már eladott, ezek Ukrajna különböző helyein működnek.