Aliz
6 °C
14 °C

Az aligátor vére gyógyíthatja az AIDS-et

2008.04.08. 11:25
Az amerikai McNeese State University kutatóinak figyelmét az keltette fel, hogy az aligátorok, bár gyakran szenvednek súlyos sérüléseket a vadászterületekért folytatott csatákban, nagyon gyorsan felépülnek ezekből.

Elméletileg elfertőződött sebekkel kellene ilyenkor szembenéznie az állatnak, de valami megvédi a baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól.

Az aligátor immunrendszere különlegesen erős, és olyan betolakodókkal szemben is védelmet ad, amelyekkel azelőtt még sosem találkoztak (az emberi immunrendszer ezzel szemben csak olyan organizmusok ellen tud védekezni, amikkel már kapcsolatba került)

A louisianai kutatóknak sikerült elkülöníteni az aligátor véréből azt a fehérjét, ami az antibiotikum szerepét játssza, és a védelemért felel. A kísérletek azt mutatták, hogy az alligátor proteinje 23 féle baktérium ellen hatásosak, ami több mint háromszorosa az emberi immunrendszer fehérjéinek.

A laboratóriumi kísérletekben olyan baktériumokat pusztított el az alligátor vére, amelyek ellenállóvá váltak a legtöbb pennicilinszármazékkal szemben: hatásosnak bizonyult például Candida-gombák, és a szuperbaktériumnak nevezett Staphylococcus aureus ellen is, ami elsősorban a kórházban fekvő súlyos betegeket veszélyezteti, és ellenáll a legtöbb antibiotikumnak.

Egy esetben a HIV-vírust is elpusztították az aligátor fehérvérsejtjei. Az eredményeket georgia-i és floridai kutatók kísérletei is megerősítették. Most a fehérjék pontos kémiai struktúráját próbálják feltérképezni a tudósok, és remélik, hogy hamarosan fertőzéseket és égési sérüléseket tudnak majd gyógyítani az aligátorvér segítségével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?