Hermina
15 °C
27 °C

Ellenszert találtak az Alzheimer-kórra

2008.07.30. 07:06
Az Aberdeen Egyetem kutatóinak kísérleti gyógyszere, a Rember hatékonyan lassítja, sőt sok esetben meg is állítja az Alzheimer-kór korai szakaszában a betegséget. Másfél évnyi tesztelés után a kísérletekben részt vevő 321 betegnél átlagosan 81 százalékkal volt lassabb a szellemi leépülés mértéke, mint azoknál, akik placebót kaptak.

A szer egy speciális fehérje termelődését gátolja az agyban, így fejti ki a hatását. Az Alzheimer-kór szakértői optimisták az eredményekkel kapcsolatban, de mindenki kiemeli, hogy nagyobb mintán végzett, alaposabb tesztek szükségesek a szer hatékonyságának ellenőrzéséhez. A Rembert egy nemzetközi Alzheimer-konferencián bemutató Claude Wischik professzor szerint, ha minden jól megy, 2012-ben kerülhet kereskedelmi forgalomba a gyógyszer.

A 19 hónapja kezdődött tesztekben résztvevők a betegség korai szakaszában szenvedtek, és 30, 60, illetve 100 milligrammos adagokban kapták a gyógyszert. A leghatékonyabbnak a 60 grammos adag bizonyult, az ezt kapott pácienseknél 19 hónap alatt nem mutattak ki jelentős szellemi leépülést. A jelenlegi adatok szerint a szer két-két és félszer hatékonyabb, mint bármilyen más, kísérleti Alzheimer-gyógyszer.

A Rember hatóanyaga, a meltiltionium-klorid a Tau nevű fehérjét támadja, ami az Alzheimer-kór során az agysejtekben termelődik, és elpusztítja a memóriáért felelős idegsejtekben a kommunikációért felelős csomópontokat. Az anyagot egyébként már régóta használják tudományos kutatások során kék festőanyagként. A Tau fehérjére gyakorolt hatását Wischik professzor véletlenül fedezte fel: egyszerűen kiborult egy festéket tartalmazó kémcső a laboratóriumban, és a meltiltionium-klorid egy vizsgálatra előkészített mintából eltüntette a Tau sejteket.

A következő, jóval nagyobb szabású tesztek 2009-ben kezdődnek, és a kutatók azt is megvizsgálják, hogy a betegség kezelése mellett a megelőzésében is tudják-e használni a Rembert.