Béla
12 °C
27 °C

Örökre Ázsiában maradhat a SARS-vírus

2003.04.10. 13:07
Szingapúri tudósok nagy erőkkel dolgoznak a atípusos tüdőgyulladást okozó fertőzésforrások felderítésén az ázsiai ország legnagyobb kórházában, különösen miután egy amerikai tudós figyelmeztetett, hogy a vírus akár örökre Ázsiában maradhat. Egyelőre a vírussal kapcsolatban több a kérdés, mint a válasz, mert az orvosok még az adatgyűjtésnél tartanak.
"Úgy gondolom, fel kell készülnünk arra, hogy a vírus megmarad Ázsiában" - jelentette ki Jim Hughes, az amerikai szövetségi betegségmegelőző központ (CDCP) orvosa. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a vírus megtelepedhet-e tartósan Észak-Amerikában is. Az Egyesült Államokban 148 gyanús esetet tartanak nyilván, de haláleset még nem történt.

Tajvanon újabban két légi utaskísérőnél diagnosztizálták a betegséget, ezzel az esetek száma 23-ra emelkedett a szigetországban. Tajvanon szigorú rendszabályokat vezettek be a fertőzés megállítására, eddig egyetlen haláleset sem történt - jelentette a Reuters.

Kozmetikázott statisztikák?

A kínai egészségügyi minisztérium rövid közleménye szerint a Hongkonggal határos, dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban eddig 44-en haltak meg az atípusos tüdőgyulladás (SARS) következtében. Több pekingi orvos megkérdőjelezte mind a fővárosi, mind az egyes tartományi hivatalos adatokat. Nagy port vert fel egy kínai vezető sebészorvos levele, amelyet a nyugati sajtónak küldött el, bírálva a járvány hivatalos kínai kezelését.

Eközben egyre nő az idegesség a Pekingben élő külföldiek körében is azóta, hogy vasárnap a Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO egyik finn tisztségviselője elhunyt a betegségben egy pekingi kórházban. Az egészségügyi hatóságok fertőtlenítették a házat, ahol más diplomaták is laknak.

Vízumkorlátozás

A világszerte eddig mintegy 2700 ember megbetegítő és 106 halálesetet okozó atípusos tüdőgyulladás által leginkább sújtott ázsiai országokban újabb óvintézkedéseket tettek. A hongkongi hatóságok csütörtökön felszólították a malajziai kormányt, hogy vonja vissza döntését, miszerint a betegség terjedése miatt korlátozza a vízumkiadást a hongkongiaknak. A malajziai külügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy gyakorlatilag teljesen beszüntetik a vízumok kiadását a kínaiaknak, köztük a hongkongiaknak is.

Kuala Lumpur a kanadai, vietnami és tajvani állampolgároktól orvosi igazolást becsatolását igényli a vízumkérelemhez, miszerint nem fertőzöttek - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Hongkong a betegség által jelenleg legfertőzöttebb terület. Csütörtökön viszont 97 ember már elhagyhatta a karanténtábort, de szerdán két további halálesetet és 42 újabb fertőzöttet is bejelentettek. A Fülöp-szigeteken felszólították az embereket, hogy csak halaszthatatlan esetben vállalkozzanak kínai, azon belül hongkongi utazásra. Hongkongban 150 ezer Fülöp-szigeteki dolgozik.