Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Antibiotikumot evő baktériumokat találtak

2008.04.04. 12:04
Több talajlakó baktériumtörzs a leghatékonyabbnak hitt antibiotikumokat is képes táplálékként felhasználni, jelentették be csütörtökön amerikai kutatók a megdöbbentő hírt. Ez azt jelzi, hogy a baktériumok és az ellenük kifejlesztett antibiotikumok közti háborúban a mikróbák nyertek meg egy újabb csatát.

Tizenegy helyről vettek talajmintát a bostoni Harvard Medical School kutatói és a benne élő baktériumokat vizsgálták. A talajlakó baktériumok között olyat is találtak, amelynek ellenállóképessége ötvenszerese a baktériumrezisztenciára meghatározott szabványnak. "Természetesen nagyon meglepődtünk az eredményen" - mondta George Church genetikus, a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány főszerzője.

Sokféle talajmintában számos baktériumtörzset találtak, amelyek nem csupán ellenállónak bizonyultak az antibiotikumokkal szemben, de egyenesen egyetlen élelemforrásuk lett a szer. Több kutató foglalkozott már az antibiotikumfaló baktériumokkal, ám Church tanulmánya a legmódszeresebbek között van. Ötleteket ad, miért alakítanak ki a mikróbák ilyen gyorsan ellenállóképességet az antibiotikumokkal szemben, mely ahhoz vezet, hogy a gyógyszergyáraknak újabb és újabb szereket kell kifejleszteniük.

Rákaptak a méregre

Church csoportja eredetileg olyan parányokat keresett a talajban, melyek képesek a toxinokat eltávolítani a növények vázát alkotó cellulózból. A vizsgált minták között volt antibiotikummal is etetett szarvasmarhák trágyájával beszórt mezőről származó talaj is. Az ebből a talajmintából származó mikróbák könnyedén legyűrték a toxinokat, éltek és szaporodtak a közegben.

Az alapkísérlet után antibiotikumok ellen is kipróbálták a mikróbákat és a kutatók nagy meglepetésére a baktériumok tovább éltek és tenyésztek. Ezután már módszeresen tanulmányoztak több száz mikróbát tizennyolc antibiotikummal szemben, melyek közé valamennyi fő osztályba tartozó, természetes és mesterséges szer került, beleértve a penicillint és a gyakran alkalmazott ciprofloxacint is. Találtak baktériumokat, amelyek csaknem valamennyi tápoldatban könnyedén szaporodtak.

A vizsgált baktériumok általában nem ártalmasak az emberre, de néhány közülük közel áll például a Burkholderia cepacia complexhez, mely a cisztás fibrózisban szenvedőket fertőzi meg, vagy a Serratia marcescenshez, mely a gyengült immunrendszerű embereket fertőzheti meg. A baktériumok antibiotikumokkal szemben kifejlődő ellenállóképessége egyre nagyobb egészségügyi gond világszerte.