Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Veszélyeztetett vadmarhát klónoztak

2003.04.09. 16:50
A San Diego-i állatkert, az iowai egyetem és két biotechnológiai cég hétfőn bejelentette, hogy sikeresen klónozták egy veszélyeztetett állatfaj, a banteng két egyedét. A két bantengborjú egyikét azóta el kellett altatni, mivel rendellenesen nagy testsúllyal született, és láthatóan komoly fájdalmai voltak.
A klónozáshoz használt sejteket egy utód nélkül elpusztult banteng 1980-ban lefagyasztott szöveteiből nyerték. A vadon élő marhafajnak mára csupán 8 ezer egyede maradt meg, ezek Hátsó-Indiában, a Szunda-szigeteken (Szumátrán, Jáván, Borneón) élnek.

A San Diego-i állatkert lefagyasztott szövetmintáiból nyert bőrsejteket a massachusettsi Advanced Cell Technologies biotechnológiai cég szakemberei házi szarvasmarha petesejtjeivel egyesítették. A 30 klónozott petesejtet egy másik biotechnológiai cég, a Trans Ova Genetics ezután Iowában tehenekbe ültette be, a sejtekből 16 fogant meg.

Kóros testsúly

Végül két vemhesség vezetett eredményre, a borjak múlt hét kedden és csütörtökön születtek meg. A kísérlet sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a banteng közeli rokona a házi szarvasmarhának.

Az egyik újszülött körülbelül 18 kilósan született meg múlt hét kedden, és egészségesnek tűnik. A másik borjú csütörtökön jött a világra több mint 36 kilósan, azaz a normálisnál kétszer súlyosabban. A kórosan nagy születéskori testsúly egyébként meglehetősen gyakori a klónozott állatoknál.

Kedden az állatorvosok úgy döntöttek, hogy kegyes halálban részesítik a borjút, mivel láthatóan szenvedett, adta hírül a United Press hírügynökség. Hogy pontosan mi volt a baja, csak a későbbiekben fog kiderülni.

Fagyasztott állatkert

Ez nem az első fajok közötti klónozási kísérlet, az Advanced Cell 2000-ben már próbálkozott ilyesmivel. Akkor szintén házi szarvasmarha petesejtjeit használták egy vadon élő ökörfaj, a guar klónozásához. A Noénak keresztelt borjú kétnaposan pusztult el vérhasban. A betegséget valószínűleg az okozta, hogy amikor az újszülött guar nem akart szopni, a gondozói erőszakkal etették, és a tej megerjedt a gyomrában.

A San Diego-i állatkert 1977-ben kezdte el lefagyasztani és megőrizni a veszélyeztetett állatfajok örökítőanyagát és szövetmintáit, bár abban az időben még nem is sejtették, mire használják majd több mint negyed századdal később a mintákat. A cél az volt, hogy a lehető legtöbb információt megőrizzék ezekről a fajokról.

A programot Frozen Zoo-nak, azaz fagyasztott állatkertnek nevezték el. A sejteket folyékony nitrogénben, mínusz 196 fokon, műanyag ampullákban tárolják. A klónozási projekt három évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor az Advanced Cell megkereste a San Diego-i állatkertet a veszélyeztetett fajok klónozásának tervével.