Jenő
-3 °C
6 °C

A pénztárcát is kíméli a bárányhimlő elleni oltás

2003.09.30. 09:43
Bár Magyarországon évente mintegy 40 ezer bárányhimlős megbetegedést regisztrálnak, a tényleges szám akár ennek kétszerese is lehet - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ jelentésében. Ahhoz, hogy minél kevesebb legyen a főleg gyerekek körében előforduló bárányhimlős megbetegedés, a védőoltás a megoldás, ami Japánban és Dél-Koreában 1986 óta, az Egyesült Államokban 1995 óta kötelező.
Itthon 1998-ban törzskönyvezték a vakcinát, ám a mindennapi gyakorlatban jórészt még ismeretlen. A védőoltással természetesen a direkt és indirekt kiadások is csökkenthetők, hiszen ha a betegség elhúzódik, akkor az ápolási költség, illetve a szülő munkából kimaradása nagyobb összeget igényelhet.

Évi ötvenmillió eurós spórolás

Nemzetközi felmérés alapján készült költséganalízisből kiderül, hogy az egyszeri oltás kevesebbe kerül, mint a fertőzés kezelése. Egy Németországban idén márciusban végzett kutatás három oltási eljárást vetett össze költséghatékonyság szempontjából az oltást mellőző kezeléssel. A 15 hónapos gyermekek, a 11-12 éves gyerekek és a két korcsoport kombinált oltási programjának vizsgálatából kiderült, hogy az államra háruló és az egyéneket érintő költségeket a védőoltás alkalmazásával évi 51,3 millió euróval lehet lefaragni.

Egy tavalyelőtti kanadai vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy a szövődménymentes betegség költségei az 1-4 éves korúak körében átlagosan és esetenként 370 dollárra, az 5-9 éveseknél 237 dollárra tehetők. Ezek 10 százaléka közvetlenül egészségügyi, 90 százaléka pedig indirekt költség. A komplikált, szövődményes, kórházi ápolást igénylő betegségek gyógyításakor átlagosan 8400 dollár volt a kiadás, ami túlnyomórészt egészségügyi költség. A bárányhimlő-fertőzésekkel összefüggő kiadás a két felmérés összesítése alapján évente mintegy 122 millió dollár, amiből 24 millió az egészségügyet terheli. A szakemberek szerint ez is azt igazolja, hogy a védőoltás költségei töredék összeget igényelnek, szemben a kórházi és ápolási kiadásokkal.

Lengyelországban is számolnak

Régiónkban a Lengyelországban végzett felmérés szerint egy bárányhimlős megbetegedés kezelésének közvetlen költsége 49,12 dollár, a közvetett kiadások mértéke pedig 91,64 dollár. Ez együttesen éves szinten 12,4 millió dollár értékű zlotyval terheli a lengyel egészségügyet. A következő lépésben azt a költséganalízist tervezik elvégezni, amely kimutatja a védőoltás bevezetése nyomán keletkező kiadáscsökkenést, a bárányhimlő elleni vakcina ugyanis néhány éve Lengyelországban is elérhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?