Jácint
17 °C
31 °C

A pénztárcát is kíméli a bárányhimlő elleni oltás

2003.09.30. 09:43
Bár Magyarországon évente mintegy 40 ezer bárányhimlős megbetegedést regisztrálnak, a tényleges szám akár ennek kétszerese is lehet - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ jelentésében. Ahhoz, hogy minél kevesebb legyen a főleg gyerekek körében előforduló bárányhimlős megbetegedés, a védőoltás a megoldás, ami Japánban és Dél-Koreában 1986 óta, az Egyesült Államokban 1995 óta kötelező.
Itthon 1998-ban törzskönyvezték a vakcinát, ám a mindennapi gyakorlatban jórészt még ismeretlen. A védőoltással természetesen a direkt és indirekt kiadások is csökkenthetők, hiszen ha a betegség elhúzódik, akkor az ápolási költség, illetve a szülő munkából kimaradása nagyobb összeget igényelhet.

Évi ötvenmillió eurós spórolás

Nemzetközi felmérés alapján készült költséganalízisből kiderül, hogy az egyszeri oltás kevesebbe kerül, mint a fertőzés kezelése. Egy Németországban idén márciusban végzett kutatás három oltási eljárást vetett össze költséghatékonyság szempontjából az oltást mellőző kezeléssel. A 15 hónapos gyermekek, a 11-12 éves gyerekek és a két korcsoport kombinált oltási programjának vizsgálatából kiderült, hogy az államra háruló és az egyéneket érintő költségeket a védőoltás alkalmazásával évi 51,3 millió euróval lehet lefaragni.

Egy tavalyelőtti kanadai vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy a szövődménymentes betegség költségei az 1-4 éves korúak körében átlagosan és esetenként 370 dollárra, az 5-9 éveseknél 237 dollárra tehetők. Ezek 10 százaléka közvetlenül egészségügyi, 90 százaléka pedig indirekt költség. A komplikált, szövődményes, kórházi ápolást igénylő betegségek gyógyításakor átlagosan 8400 dollár volt a kiadás, ami túlnyomórészt egészségügyi költség. A bárányhimlő-fertőzésekkel összefüggő kiadás a két felmérés összesítése alapján évente mintegy 122 millió dollár, amiből 24 millió az egészségügyet terheli. A szakemberek szerint ez is azt igazolja, hogy a védőoltás költségei töredék összeget igényelnek, szemben a kórházi és ápolási kiadásokkal.

Lengyelországban is számolnak

Régiónkban a Lengyelországban végzett felmérés szerint egy bárányhimlős megbetegedés kezelésének közvetlen költsége 49,12 dollár, a közvetett kiadások mértéke pedig 91,64 dollár. Ez együttesen éves szinten 12,4 millió dollár értékű zlotyval terheli a lengyel egészségügyet. A következő lépésben azt a költséganalízist tervezik elvégezni, amely kimutatja a védőoltás bevezetése nyomán keletkező kiadáscsökkenést, a bárányhimlő elleni vakcina ugyanis néhány éve Lengyelországban is elérhető.