Konrád
4 °C
17 °C

Megint terjed a pestis

2008.01.15. 14:40
Brit kutatók szerint a pestis kórokozója egyre nagyobb ütemben terjed, ráadásul olyan országokban is megjelent, ahol kevés pénz jut gyógyszerekre.

Utoljára a középkorban volt kiterjedt pestisjárvány, és az elmúlt húsz évben csupán száz-kétszáz ember halt meg pestisben, a liverpooli egyetem kutatói mégis azt mondják, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a gyilkos kórokozónak. Az utóbbi években ugyanis új országokban is megjelent.

Ronda halál

Európában – ahol a középkorban több millió ember halt meg bubópestisben – nem találtak számottevő megbetegedést, de Michael Begon ökológus szerint Afrika különösen nagy veszélyben van. A Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár, Mozambik, Malawi, Tanzánia és Uganda területén is felbukkant a Yersinia pestis nevű baktérium, amely elsősorban rágcsálók szőrébe kapaszkodó bolhák segítségével terjed.

Kétféle megbetegedést okozhat a pestis. A fertőzött bolha harapása nyomán fekete kelések jelennek meg a bőrön, ez a már említett bubópestis, a fekete halál. A másik formája a tüdőpestis, amely cseppfertőzéssel terjed, és sokkal veszélyesebb. Ilyenkor ugyanis a tüdőben jelennek meg a ronda fekete kelések, a baktérium szép lassan az egész szervezetben elterjed, magas lázat, izomfájdalmat, fejfájást, és végül halált okozva.

Felkészületlenek

A pestis szerencsére elég hatékonyan kezelhető antibiotikumokkal, írja a Register, csakhogy a fejlődő afrikai országokban kevés a jól felszerelt gyógyszertár. Begon ezért kongatta meg a vészharangot, mert bár most kevés a megbetegedés, a kór gyorsan elterjedhet. A kutató szerint hatékonyabb megelőzési módszereket kell kidolgozni.

A brit lap megemlíti, hogy a történelem során többször is bevetették háborúban a pestist, a városfal fölött katapulttal átlőtt fertőzött tehenektől kezdve a repülőgépről ledobott fertőzött bolhákon át egészen a modern pestisszóró aeroszolig terjed a biológiai arzenál.