Jusztin
14 °C
31 °C

Betiltanák a cigarettát az angol orvosok

2003.12.05. 12:37
A dohánytermékek törvényen kívül helyezését javasolta a vezető brit orvosi szakfolyóirat, amely szerint a dohányfüst évente egy nagyvárosnyi ember halálát okozza Nagy-Britanniában.
A The Lancet pénteken megjelent számának tanulmánya szerint a dohányt a kábítószerekhez hasonlóan illegálissá, a cigaretta birtoklását pedig törvényileg meghatározott módon bűncselekménnyé kellene nyilvánítani.

A mobilt is megtiltották

A nemzetközi tekintélyű folyóirat szerkesztője pénteken, a cikket kommentálva a BBC-nek rámutatott: a kormány éppen most tiltotta meg - "nagyon helyesen" - a mobiltelefonok használatát vezetés közben, miután az autósok telefonálása az elmúlt öt évben húsz halálesetet okozott a brit utakon. A dohányzás azonban minden évben 125 ezer ember életét oltja ki, köztük ezer olyanét, akik mások dohányfüstjétől betegedtek meg - mondta a szakértő.

A The Lancet cikke szerint a britek nem dohányzó 80 százalékának joga van úgy élni, hogy nincs kényszerűen kitéve bizonyítottan rákkeltő anyagoknak.

Jövedelmező üzlet

A lap elismeri ugyanakkor, hogy a brit kormányt bizonyára nem készteti gyors cselekvésre a dohánytermékek jövedéki adójából évente beszedett több mint 9 milliárd font, főleg annak ismeretében, hogy az állami egészségügyi szolgálatnak évente "mindössze" másfél milliárd fontjába kerül a dohányzással összefüggő betegségek kezelése.

John Reid egészségügyi miniszter a londoni rádióban a The Lancet cikke kapcsán kijelentette: jóllehet a kormány komoly erőfeszítéseket tesz a dohányzás visszaszorítására, "kissé szélsőséges gondolatnak tűnik" az az indítvány, hogy a dohányosokat börtönbe csukják.

A brit dohányosok érdekképviseleti szervezetének (Forest) igazgatója ennél jóval élesebben fogalmazott, "egészség-fasisztáknak" nevezve a dohánytermékek betiltását követelőket, és "a veszetten dohányzásellenes megszállottak szócsövének" minősítve a tekintélyes brit orvosi folyóiratot.