Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Baromfivész-járványra figyelmeztet a WHO

2003.04.27. 18:03
Az Egészségügyi Világszervezet - a Focus magazin jelentése szerint - globális járványfigyelmeztetést adott ki a baromfivész miatt. Az ENSZ állategészségügyi szakértői a diagnózis felállítására alkalmas tesztet állítanak össze és világszerte kilenc laboratórium együttműködésével fejlesztenek ki oltóanyagot a betegség ellen.
A WHO egyik német szakértője szerint a fő veszély a baromfipestis kórokozójának nagy terjedési képességében áll: ha a baromfivész kórokozója egy szervezeten belül influenzavírusokkal találkozik és azokkal kapcsolatba lép, olyan ellenálló vírus keletkezik, amely a szakértő szerint csak az 1918-20-as spanyolnátha járványhoz hasonló fertőzéshullámot is elindíthat világszerte.

Bár a baromfivész kórokozója az eddigi ismeretek szerint önmagában nem betegíti meg az embert, a baromfivész február végi hollandiai kitörése után egy holland állatorvos is meghalt, s tüdejében megtalálták a baromfivész vírusát. Hollandiában a járvány kezdete óta már 25 millió, Belgiumban - ahová járvány szintén átterjedt - közel egymillió szárnyast pusztítottak el a járvány terjedésének megakadályozására.

Hollandiában az egészségügyi minisztérium kezdeményezésére nagyszabású vizsgálat indult annak kiderítésére, milyen hatásokat gyakorolhat baromfivész az emberi egészségre. Az egészségügyi és a mezőgazdasági minisztérium illetékesei még a járvány kitörésekor, március elején is úgy vélték: "elhanyagolhatóan kicsi" az esélye annak, hogy a betegség az emberi egészségre is ártalmas.