A curry védi az alkoholtól a májat

2003.03.25. 08:55
A csípős fűszerekkel készült indiai mártás, a curry védi az alkohol okozta károsodástól a májat. Erre a megállapításra jutottak a helsinki Központi Kórház orvosai amerikai kollégáikkal közösen végzett kutatásaik során.
Igaz viszont, hogy eddig ezt a jelenséget kizárólag patkányokon észlelték - mutatott rá Kalle Jokelainen a New Scientist című brit tudományos folyóirat legújabb számában.

Az eredetileg egzotikus, de idővel sok országban meghonosodott curry jelentős alkotó eleme a kurkumin, amely a jellegzetes sárga színt adja a fűszernek. A tudósok rájöttek, hogy a kurkumin az az anyag, amely a patkány máját az alkohol káros hatásától megvédi.

Fűszeres halolajat kaptak

Kutatásaik során a tudósok a vizsgált patkányok egy részének alkohollal kevert halolajat adtak, egy másik részének pedig vele együtt nagy adagban kurkumint is. A vizsgálat kimutatta, hogy azok a patkányok, amelyek alkoholt és kurkumint kaptak - a csupán alkohollal kevert halolajat fogyasztó rágcsálókkal ellentétben - nem betegedtek meg májgyulladásban és nem fejlődött ki náluk úgynevezett zsírmáj.

Megakadályozza a májgyulladást

A kutatók arra is rájöttek, hogy miként állott elő ez a helyzet: a kurkumin megakadályozza a "nuclear factor kappa B" (NFkB) elnevezésű molekula kialakulását, amely a májgyulladást és a májsejtek elhalását előidézi. Az NFkB molekula nemcsak alkoholfogyasztás, hanem besugárzás, hőguta vagy mérgező baktériumok (úgynevezett endotoxinok) jelenléte esetén is kialakul.

Alkoholfogyasztás esetén ugyanis az ember bélrendszere áteresztővé válik, a toxinok a vérbe jutnak és a májra hárul a feladat, hogy hatástalanítsa őket. Ennek ára viszont az NFkB molekulák kialakulása - áll az APA ismertetésében.

Kurkuma
A kurkuma (Curcuma longa) Indiában, Kínában illetve Közép- és Dél-Amerikában honos, sokfelé termesztett évelő lágyszárú növény, indiai sáfránynak is nevezik. Gyökérgumója (Rhizoma curcumae) a curry fűszer fő alkotó eleme. Meghatározó alkotóelemeit az éteri olajok adják, ezek okozzák a jellegzetes fűszeres ízt, illetve a jellegzetesen sárga kurkumin festékanyag. A hagyományos orvoslásban régóta alkalmazzák emésztési zavarok esetén, továbbá epehajtó, májvédő hatása is ismert.


  • Hírek
  • Bankszámla