Albin
0 °C
11 °C

Elfogadták az első nemzetközi dohányzásellenes egyezményt

2003.05.21. 16:08
Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) közgyűlése szerdán ellenszavazat nélkül elfogadta a dohányzásellenes egyezményt, mely így az első globális közegészségügyi intézkedésnek számít, írja a BBC. A dohánytermékek ellenőrzéséről szóló keretegyezmény célja, hogy csökkentse a dohányzás által okozott évi mintegy ötmillió haláleset számát.
A WHO 192 tagállama ezzel elkötelezte magát a dohánytermékek hirdetésének, terjesztésének és árusításának szigorú korlátozása mellett, melyet a következő öt év során kell megvalósítania. Ezentúl a cigarettásdobozok felületének legalább egyharmadát foglalják majd el az egészségügyi figyelmeztetések, köztük a károsodott tüdőket ábrázoló fotók.

Nemzetközi lobbisták

Az egyezmény elfogadása négy éves nemzetközi huzavonának vet véget, véli Imogen Foulkes, a BBC kommentátora. Négy éve a komoly dohányiparral rendelkező államok, köztük az USA és Németország erősen ellenezték az egyezményt, ám a fejlődő nemzetek által rájuk gyakorolt erős nyomás hatására végül beadták a derekukat. Az egyezmény akkor lép életbe, ha legalább negyven ország ratifikálja.

Az ENSZ hivatala, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 4,9 millió ember hal meg rákban, szív- és érrendszeri betegségekben és a dohányzással összefüggő más betegségekben. Ha a tagországok nem alkalmazzák az egyezményben előírt intézkedéseket, 2020-ra az éves halálozások száma meghaladhatja a tízmilliót, az áldozatok 70 százaléka pedig a fejlődő országok lakója lesz. A most rászokó dohányosok között sok a fejlődő országokban élő, fiatal lány, a fejlődő térségekben ugyanis nő a dohánytermékek fogyasztása, szemben az egyes nyugati országokban tapasztalható csökkenő trendekkel.