Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

A dohányzásellenes egyezmény ratifikálását sürgeti a WHO

2003.08.08. 17:24
A nemzetközi dohányzásellenes egyezmény ratifikálására szólították fel a világ kormányait az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Helsinkiben pénteken befejeződött dohányzásellenes konferenciájának résztvevői.
A 115 országból érkezett mintegy 2000 küldött zárónyilatkozatban kérte a kormányoktól, hogy legkésőbb 2005 januárjáig iktassák be a nemzeti törvénykezésbe a dohányzásellenes konvenciót (FCTC), amelyről májusban Genfben jött létre egyezség.

Duplájára emelkedhet a halálozás

A konvenció előírja a dohányfogyasztás, a nemdohányzókra kényszerített passzív dohányzás és a dohányreklámok korlátozását. Ha az egyezmény életbe lép, megszűnik a cigaretták "mild" vagy "light" jelzése is. A ratifikálásra eddig csak az aláíró országok mintegy harmadában került sor, jegyezte meg a dpa.

A zárónyilatkozat borúlátó jóslata szerint félő, hogy ezen évszázad első felében duplájára, évi 10 millióra emelkedik a dohányzás okozta elhalálozások száma a világon. A nyilatkozat sürgeti a kormányokat, hogy biztosítsanak megfelelő mennyiségű pénzt a konvenció előirányzatainak megvalósításához.