Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Kemoterápia mellékhatások nélkül

2007.05.08. 16:10
A sydney-i EnGeneIC biotechnológiai cég munkatársai biztonságos módot találtak arra, hogy a kemoterápiák során használt sejtroncsoló vegyületeket a tumorhoz juttassák. A tudósok szerint módszerükkel kiküszöbölhetők a kezelés súlyos mellékhatásai, és kevesebb gyógyszerre van szükség.

A felfedezést a vállalat két kutatója, Himanshu Brahmbhatt és Jennifer MacDiarmid jelentette be múlt héten egy bostoni orvoskonferencián. Az általuk kidolgozott eljárás kulcsa egy kis sejtdarabka, amit EnGeneIC Delivery Vehicle-nek (EDV) neveztek el.

Az EDV-t baktériumokból gyártják oly módon, hogy a baktériumokat arra kényszerítik, hogy ne a közepüknél, hanem a végüknél kezdjék meg az osztódást. Ekkor kis csomag citoplazmák jönnek létre, amelyek képesek különféle vegyületeket a szervezet meghatározott területére szállítani. Az eljárás olcsó és könnyen végrehajtható.

Nincs mellékhatás

"Úgy néznek ki, mint egy baktérium, de nincs bennük kromoszóma és nem élnek" – magyarázta MacDiarmid a New Scientistnek. "Mivel a sejtfaluk merev, nem bomlanak fel könnyen, el tudják jutni rakományukat a célba." A rakományt pedig a tudósok elképzelése szerint olyan gyógyszerek alkotnák, amelyeket kemoterápia során használnak.

A legelterjedtebb rákkezelési módszer legnagyobb problémái a terápia során jelentkező súlyos mellékhatások, amelyeket az okoz, hogy a gyógyszerek nemcsak a daganatot, hanem az egészséges sejteket is roncsolják. Az ausztrál kutatók szerint az EDV-vel ki lehetne küszöbölni ezeket a mellékhatásokat, mert a baktériummal közvetlenül a tumorhoz lehet szállítani a gyógyszerek hatóanyagát.

Állatokon bevált

Az EDV a felszínéhez kötött specifikus antitestek révén tudja megállapítani, hogy mikor ért a célhoz. A pontos "találatot" segíti az is, hogy a daganatok vérellátását biztosító vércsatornák gyakran lyukacsosak, és e lyukak mérete éppen akkora (400 nanométer), amin az EDV könnyen átcsusszan, egyenesen a rákos szövethez jutva. A megfelelő helyen aztán az EDV felbomlik, és éppen ott ereszti szabadon a gyógyszerek hatóanyagát, ahol szükség van rá. A kutatók szerint egy injekciót követően két órán belül már a beadott dózis több mint 30 százaléka a tumor környezetében landol.

Az eljárás állatkísérletekben már sikeresnek bizonyult. MacDiarmid és Brahmbhatt olyan EDV-ket fecskendezett rákos egerekbe, amelyek doxorubicinnel voltak felöltve – ezt a szert mellrák, petefészekrák és leukémia kezelése használják. A kezelt egerekben a tumornövekedés lelassult, és ezt a hatást sokkal kevesebb gyógyszerrel sikerült elérni, mint azokban az állatokban, amikbe közvetlenül adták be a doxorubicint. Kutyákon, disznókon és majmokon is sikerrel folytak hasonló kísérletek, és az EDV más gyógyszerekkel is jól működött. A kutatók reményei szerint 2007 végén már emberi alanyon is kipróbálhatják az EDV hatékonyságát.

Kevesebbet, pontosabban

"Nem találtunk még olyan gyógyszert, amivel ne lehetett volna megtölteni az EDV-t" – nyilatkozta MacDiarmid, hozzátéve, hogy a felfedezés a kombinált kezelések előtt is új lehetőségeket nyit meg. Az onkológusok ugyanis a komoly mellékhatások miatt gyakran nem mernek egyszerre többfajta gyógyszert alkalmazni. Az EDV erre is megoldás lehet, már csak azért is, mert a projekt egyik amerikai tanácsadója szerint alkalmazásával ezredannyi hatóanyagra van szükség, mint hagyományos kemoterápia esetén.

Az EDV egyéb területeken is segítheti az orvostudományt, például a genetikában, ahol az egyes gének kikapcsolására szolgáló RNS interferencia kutatásában állandó probléma a megfelelő szállítósejt hiánya. "Eddig szintetikus módon, nagyon drágán próbáltunk előállítani megfelelő nanorészecskéket" – kommentálta a felfedezést a New Scinetistnek Johannes Fruehauf, egy bostoni kutatóintézet szakértője. "Ezek a kis baktériumok azonban olyanok, mintha biorobotok lennének."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?