Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A természet is segíti az Északi-sark felmelegedését

2008.01.03. 17:14
Az emberi tényezőn túl természeti okokra is visszavezethető az Északi-sark drámai felmelegedése.

Ismert tény, hogy az Északi-sark kétszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része, de az okok egyelőre ismeretlenek. A vezető elmélet szerint a globális felmelegedés miatt eltűnő jégtakaró alól előbukkan a víz, felmelegszik, és emiatt még több jég elolvad. A Stockholmi Egyetemen dolgozó Rune Graversen és munkatársai szerint azonban nem csak az eltűnő jég áll a gyors melegedés hátterében.

A legújabb kutatások szerint természetes folyamatok is közrejátszanak, az óceáni áramlatok miatt a viharok rengeteg energiát szállítanak át a trópusokról észak felé. Egy most készülő tanulmány szerint ez a természetes energiatranszfer és az emberi tevékenység által kiváltott globális felmelegedés egymást kiegészíti, ezért gyorsult fel a Jeges-tenger jegének, az Északi-sark jégtakarójának és a gleccsereknek az olvadása.

A tavalyi nyár, akárcsak 2005 nyara, minden rekordot megdöntött, ami a Jeges-tenger jegének és Grönland jégtakarójának olvadását illeti. Tavaly szeptemberben a legalacsonyabb korábbi mutatókhoz képest is 23 százalékkal kevesebb jég borította a Jeges-tengert, Grönland jégtakarója pedig az előző negatív rekordhoz képest is 19 milliárd tonnával csökkent.

Néhány kutató bírálja a tanulmányt, mondván, hogy szerzői alábecsülik a globális felmelegedés hatását, mivel régebbi, 2001-ben befejeződött mérések adatait használták. Ugyanakkor mindenki elismeri, hogy nagyon összetett folyamatról van szó.