Oszkár
20 °C
29 °C

Folytatódik a vita a génkezelt termények EU-importjáról

2003.08.08. 16:38
Az Európai Bizottság sajnálattal vette tudomásul, hogy az Egyesült Államok vitarendező testület felállítását kezdeményezte a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) amiatt, hogy egyes EU-tagállamok tiltják a genetikailag módosított szervezetek behozatalát, közölték pénteken a bizottság szóvivői.
Az amerikaiak Kanada és Argentína támogatásával kezdeményezték az eljárást, amiért hét uniós tagország 1999 óta tilalmat tart érvényben új génkezelt termékek engedélyezésére és forgalomba hozatalára. Az Egyesült Államok és a hozzá hasonló álláspontra helyezkedő országok ezt burkolt protekcionizmusnak tekintik.

Még nem dőlt el, hogy a WTO-ban valóban megalakul-e a három ország által kezdeményezett testület. Az EU mindenesetre változatlanul azon a véleményen van, hogy a genetikailag kezelt szervezetek kezelésében általa alkalmazott rendszer világos, áttekinthető, nem diszkriminatív, és összhangban van a világszervezet szabályaival, mondta a bizottság szóvivője.

A tizenötök agrárminiszterei a múlt hónap végén hagyták jóvá véglegesen a génkezelt termékek címkézésére és nyomon követhetőségére vonatkozó új közösségi szabályozást, ami elvileg szabaddá teheti az utat a hét országban alkalmazott tiltó intézkedések feloldása előtt.

Jobb tájékoztatás

Az érintett országok (Ausztria, Belgium, Dánia, Görögország, Franciaország, Luxemburg és Olaszország) ezt eddig attól tették függővé, hogy sikerül-e szavatolni a fogyasztók és a termelők jobb tájékoztatását a génkezelt szervezetekről.

A július végén elfogadott új rendelkezések e tekintetben meglehetősen szigorúak, mert minden olyan esetben kötelezővé teszik a génkezelt alkotóelemek jelenlétének feltüntetését a terméken, ha azok aránya meghaladja a 0,9 százalékot. Lehetővé teszik emellett, hogy a génkezelt termékek útja az előállítás és a forgalmazás valamennyi szakaszában pontosan nyomon követhető legyen.

Néhány tagország ugyanakkor azt is szükségesnek tartaná, hogy vezessenek be közösségi szintű szabályozást a hagyományos és a génkezelt növényi kultúrák "egymás mellett élésének" területén. A brüsszeli bizottság egyelőre nincs meggyőződve ennek indokoltságáról, és helyesebbnek tartaná, ha ezt a kérdést továbbra is tagállami szinten szabályoznák.