Szilárda
-4 °C
2 °C

Európai járványügyi központot alapítanak

2003.09.11. 11:35
Járványügyi központot hoz létre az Európai Unió fertőző betegségek folyamatos megfigyelésére és a védekezés eszközeinek összehangolására. A kutatók szerint jövőre Európát is elérheti egy agresszív influenzavírus. A statisztikák szerint egy újabb, a spanyolnáthához hasonlóan komoly járvány még 2017 előtt kialakulhat, s akár a lakosság 30-40 százalékát is megfertőzheti.
A központ alapítására az EU egészségügyi miniszterei tettek javaslatot szeptember elején Milánóban tartott nem hivatalos tanácskozásukon, s amennyiben az Európai Bizottság decemberben rábólint a tervezetre, négymillió eurós kezdő költségvetéssel indulhat is a munka. Gyakorlatilag az amerikai, atlantai járványügyi centrum mintájára jön létre az európai központ is - igaz, az amerikai kollégák jóval több pénzzel, három és félmilliárd dollárral gazdálkodhatnak a nem örökíthető betegségek kutatása terén. Ugyanakkor az új, európai "riadóközpontnak" is feladata lesz az atípusos tüdőgyulladáshoz, a SARS-hoz hasonló betegségek, illetve a kóros elhízás, továbbá a bioterrorizmus elleni küzdelemre való felkészülés.

Durvuló vírusok

Az európai közegészségügyi szakembereket sokat foglalkoztatja az olyan "egyszerű" fertőző betegség is, mint az influenza. Az előrejelzések szerint az idei influenzajárvány enyhének ígérkezik, akárcsak a korábbi években, 2004-től kezdve azonban éberségre intenek az orvosok: egy sokkal agresszívebb influenzavírus - akárcsak a hatvanas évek ázsiai vírusa - előbb vagy utóbb Európát is eléri. Az orvosok ellenszerként a rizikócsoportok - a 65 évnél idősebbek, a kisgyermekek, az akut légzőszervi és keringési betegségekkel küszködők - védőoltását javasolják.

Fabrizio Pregliasco, a milánói egyetem víruskutatója a La Repubblica című olasz lapnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet: a statisztikai adatok azt valószínűsítik, hogy egy újabb - a spanyolnáthához hasonló - pandémia még 2017 előtt kialakulhat, s ez a járvány akár a lakosság 30-40 százalékát is megfertőzheti. A következő években az előrejelzések szerint a moszkvai, az új-kaledóniai, illetve a hongkongi vírusok támadásai várhatók, s az utóbbi meglepetéseket is tartogathat, hiszen sokkal életerősebb változataival már találkoztak a kutatók - figyelmeztetett az olasz professzor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!