Szabolcs
20 °C
35 °C

Fényterápiával kezeli a szénanáthát a magyar készülék

2003.08.19. 16:44
A szénanátha fényterápiás kezelésére szolgáló készüléket fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem munkatársai; a kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az eljárást már 21 helyen alkalmazzák az országban.
Jójárt Ferenc fejlesztő szerint a mintegy ezer emberen elvégzett vizsgálatok igazolták, hogy a kezeléseken átesők körében jelentősen csökkentek a tünetek, az orrfolyás, a tüsszentés, a könnyezés vagy az orrviszketés. A beavatkozás akkor hatásos, ha a szénanáthások az allergiaszezon elején egy két hétig tartó, 4-6 kezelésből álló kúrán esnek át, fűzte hozzá.

Olcsóbb

Ignácz Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem professzora arról beszélt, hogy a pár perces fényterápiás kezelés már néhány alkalom után látványos javulást hoz a betegeknél, és hosszú távon is csökkenti a tüneteket. Mint mondta, az eljárás hatása nagyobb, mint a gyógyszeres kezelésé, a mellékhatásoktól mentes beavatkozás pedig hosszú távon olcsóbb is.

Nagy Norbert, a készüléket forgalmazó kft. gazdasági vezetője hangsúlyozta: a fény jótékony hatását az allergia okozta bőrbetegségeknél már régóta használják, a szénanátha kezelésére azonban még sehol nem alkalmazták. Ismertetése szerint az 1999 óta folyó fejlesztésekhez az Egészségügyi Tudományos Tanács, valamint az Oktatási Minisztérium is biztosított forrásokat.

Csak szakembereknek

A beavatkozást az egészségbiztosító még nem finanszírozza, így egy kezelés a pácienseknek ötezer forintba kerül, a forgalmazók azonban remélik, hogy akár már a jövő évtől támogatható lesz az eljárás. Nagy Norbert elmondta még: a bérelhető műszereket csak allergológusok vagy fül-orr gégészek működtethetik.

Az eljárás iránt érdeklődők a rhinolight.hu oldalon kaphatnak tájékoztatást a hozzájuk legközelebb eső centrumról. Magyarországon mintegy 1,5-2 millió allergiás beteg él, számuk évről évre százezerrel emelkedik.