Ödön
1 °C
11 °C

Feltámasztják a galapagosi óriásteknőst

2008.09.24. 16:40
Amerikai kutatók azt tervezik, hogy közeli rokonainak keresztezésével és szaporításával újra életre keltik a híres galapagosi óriásteknőst, a Geochelone elephantopust.

Az elefántteknős néven is ismert állat az 1800-as évek közepén pusztult ki; alig néhány évtizeddel azután, hogy Darwin a Galapagos-szigeteken járt, és a szigetcsoport egyes tagjain más-más alfajokká fejlődött teknősök arra indították, hogy megalkossa az evolúció emléletét.

Eredetileg az óriásteknős 15 alfaja élt a Dél-Amerika partjainál, az Egyenlítőnél fekvő szigeteken, ebből mára négy kihalt, és több a kihalás szélén áll (van olyan alfaj, amit már csak egyetlen egyed képvisel). Összesen 14-15 ezer példány élhet még, a legnagyobbak kétméteresre és 200 kilósra is megnőhetnek, és természetes ellenség híján 120-150 évig is elélnek. A kihalásukért a közhiedelem a bálnavadászokat és kalózokat teszi felelőssé, akik a húsukért vadászták az állatokat, amikor kikötöttek, de valójában a hajósok által behurcolt patkányok a felelősek a kipusztulásukért, amelyek elszaporodtak a szigeteken, és felfalták a teknősök tojásait.

Az alfajok közeli rokonságban állnak egymással, hiszen csak az evolúció egészen késői szakaszában vált szét a fejlődése az egymásról elszigetelten élő példányoknak az egyes szigeteken. A tudósok terve az, hogy egy átfogó genetikai vizsgálat után célzottan keresztezve a megfelelő példányokat, újra létrehozzák az egyszer már kipusztult alfajt. Mivel a teknősök génállománya sokban hasonlít egymásra, a megfelelő génekkel rendelkező egyedek keresztezésével újra létrehozható az eltűnt faj.

A kutatást vezető Gisella Caccone, a Yale egyetem professzora szerint erre akár három-négy generáció is elég lehet - ami a teknősök igen lassú életciklusa miatt legalább egy évszázadot fog igénybe venni. "Elméletileg nincsen akadálya a tervnek, és rendkívül izgalmas dolog visszahozni az életbe a már eltűntnek hitt génállományt", mondta Caccone a BBC-nek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?