Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Feltérképezik a gének kapcsolórendszerét

2003.10.07. 17:06
Brit és német genetikai szakértők megpróbálják feltérképezni a géken működését szabályozó vegyi kapcsolórendszert. Ezek az ismeretek kulcsfontosságúak lehetnek több rosszindulatú daganatfajta kialakulásának megakadályozásában.
A brit Wellcome Trust Sanger Institute - amely az emberi géntérkép egyharmadát alkotta meg a Human Genom programban - és a német Epigenomics AG az úgynevezett Human Epigenom programban működik együtt, melynek keretében öt éven belül azonosítani és katalogizálni szeretnék ezt a sejten belüli génellenőrző mechanizmust. A britek a programba a DNS-szekvenciálás technológiáját, a német cég pedig a vegyi DNS-változás elemzési módszerét adja.

Kikapcs, bekapcs

A kutatások a sejt DNS-ének kémiai megváltoztatására irányulnak, olyan változásokra, amelyek módosíthatják DNS-szakaszok, azaz gének működését. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a vegyi úton létrejövő változások kulcsszerepet játszanak a daganatsejtek kialakulásában: a feltételezések szerint vagy az ellenőrzés nélküli sejtnövekedést támogató gének bekapcsolásával, vagy a daganatsejtek elpusztítását elősegítő gének kikapcsolásával.

A genetikai vegyi folyamatok feltérképezése a betegségek biológiai alapjainak jobb megértését ígéri, és korábbi stádiumban teszi lehetővé a kórisme felállítását - vélekedik az Epigenomics vezető tudományos kutatója.

Jól menő vállalkozás

Az Epigenomics egyike azon feltörekvő német biotechnológiai cégeknek, amelyeknek az ágazat tőzsdén jegyzett cégeinek 2000 óta tartó értékcsökkenése ellenére sikerült vállalkozási tőkét vonzania. A sokat ígérő biotechnológiai cégek igen népszerűek voltak a befektetők körében a kilencvenes években, részvényeik rohamosan drágultak. Utóbb azonban, miközben az egész fejlett technológia tőzsdei vonzereje csökkent a világgazdasági lassulás idején, a befektetők ráuntak a biotechnológiai cégekre, mert tudományos eredményeik a túlzó várakozásokhoz képest lassan érnek meg, és többségük profitot sem termel.

Az Epigenomics azonban 21 millió eurót szerzett áprilisban részvénykibocsátással és ezzel 1998-as indulása óta több mint 56 millió eurót gyűjtött. Márciusban a berlini székhelyű cég hároméves, több mint 100 millió euró értékű szerződést kötött a svájci Roche Holding AG-val daganattesztek és terápiák kifejlesztésére.