Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A génkezelt élelmiszerek ellen tüntettek Sacramentóban

2003.06.24. 08:37
Több ezer amerikai tüntetett a génkezelt élelmiszerek ellen Kalifornia állam fővárosában. Bush viszont szemére vetette az Európai Uniónak, hogy "megalapozatlan és tudománytalan félelemből" akadályozza a génmódosított élelmiszerek importját.
A szervezők szerint háromezren vonultak fel hétfőn Sacramento utcáin. "Hagyjátok békén a génjeinket! Állítsátok meg a konszernek támadását! - követelték az aktivisták, ki óriásparadicsomnak, ki pillangónak öltözve. A rohamrendőrök úttorlaszoknál több mint ötven tüntetőt vettek őrizetbe vasárnap és hétfőn vandalizmusért.

A tiltakozásokra egy négynapos nemzetközi agrártechnikai konferencia ad alkalmat, amelyre az amerikai mezőgazdasági minisztérium száznál több ország képviselőit hívta meg. Az AFP tudósítása szerint európai miniszter nem vesz részt a konferencián.

A First Food nevű civil szervezet a konferenciát "arcátlan kísérletnek" minősítette arra, hogy a génmanipulált élelmiszereket az amerikai adófizetők pénzének felhasználásával próbálják rátukmálni a vonakodó külföldre. Az aktivisták szerint a biotechnológia felhasználásából sokkal inkább az agráripari nagyvállalatok profitálhatnak, semmint a szegény országok.

Bush: Európa is felelős az éhínségért

Ezzel szemben George Bush amerikai elnök hétfőn Washingtonban ismét bírálta az európaiakat, amiért elutasítják a génmanipulált élelmiszereket. A BIO 2003 szakvásárt megnyitva Bush szemére vetette az Európai Uniónak, hogy "megalapozatlan és tudománytalan félelemből" akadályozza a génmódosított élelmiszerek importját.

Bush szerint az európai tilalom hozzájárul az afrikai éhínséghez. "Egy éhezéstől fenyegetett földrész érdekében sürgetem az európai kormányokat, hogy szüntessék be a biotechnológiával szembeni ellenállásukat. Ösztönöznünk kell a biztonságos, hatékony biotechnológia terjedését, hogy megnyerhessük a globális éhség elleni csatát" - mondta az elnök.

Az európai országok aggódnak a génkezelt élelmiszerek biztonsága miatt. "Jobb félni, mint megijedni" - reagált Bush szemrehányásaira Reijo Kemppinen, az Európai Bizottság szóvivője. Az EU hangoztatja továbbá, hogy több segélyt nyújt az afrikai országoknak, mint az Egyesült Államok, és egyáltalán nem próbálja lebeszélni őket a biotechnológiáról.