Géza
-11 °C
-4 °C

Brit vita a génkezelt növények veszélyeiről

2003.07.21. 16:47
Az emberi fogyasztásra szánt, génkezelt mezőgazdasági termények "igen csekély" kockázatot jelentenek az egészségre - ezt állapította meg hétfőn a kormány megbízásából elvégzett vizsgálata eredményeként egy brit kutatócsoport. A téma egyik elismert, Nagy-Britanniában dolgozó magyar kutatója nemrégiben is súlyos veszélyekre hívta fel a figyelmet.
Az összesen 24 szakértőből álló testület is mindazonáltal meglehetősen óvatosan fogalmazott hétfői jelentésében, mondván: az egészségügyi kihatások eddigi hiánya nem jelenti azt, hogy e hatásokat teljes mértékben ki lehet zárni. "Összességében" azonban az állapítható meg, hogy a jelenleg piacon lévő génmódosított termények emberi egészségügyi kockázata igen alacsony - áll a jelentésben.

Nem készítettek ajánlást

A tudóscsoport megállapította azt is, hogy a géntechnológia nem homogén tudományág, vagyis az alkalmazásából adódó következtetéseket nem lehet egységes véleményként minden lehetséges területre érvényesíteni. A testület szerint a technológia alkalmazásának engedélyezéséről eseti alapon kell majd dönteni, de "ez nem a tudósok, hanem a politikusok dolga". A szakértők tartózkodtak is attól, hogy akár csak ajánlást is megfogalmazzanak a génkezelt termények engedélyezésére, vagy az ellen.

Michael Meacher volt brit környezetvédelmi miniszter, akit Tony Blair miniszterelnök nemrég tett ki a kormányból, hétfőn felháborodásának adott hangot a jelentés miatt. Meacher a BBC-nek azt mondta: közbotránynak tartja, hogy a tudományos tanácsadói csoport nem bizonyítékok, hanem feltételezések alapján fogalmaz meg következtetéseket.

A környezetvédők tiltakoznak

A Greenpeace környezetvédő szervezet is elítélte a jelentést; a csoport egyik vezető szakértője szerint a testületbe a kormány kifejezetten génmanipuláció-párti szakértőket ültetett, de még így sem sikerült eloszlatni a kérdéssel kapcsolatos súlyos bizonytalanságokat.

A hétfői jelentés előtt két hónappal figyelmeztetett ismét a génkezelt élelmiszerek valószínű egészségkárosító hatásaira az a Nagy-Britanniában élő magyar tudós, aki öt éve az egész világon hatalmas feltűnést keltett hasonló bejelentésével; ez akkor az állásába került.

Megbízhatatlan vizsgálatok?

Pusztai Árpád, aki 1987 óta a Skót Tudományos Akadémia tagja, májusban közölte: az általa összegyűjtött addigi tudományos vizsgálatok fő következtetése az, hogy a biotechnológiai cégek által a génkezelt élelmiszerek emberi egészségkárosító hatásairól végzett vizsgálatok nem megbízhatók.

Pusztai professzor nemrégiben kiadott tanulmánya szerint - amely statisztikai és tudományos elemzésnek veti alá a kérdésben eddig megjelent összes szakértői vizsgálatot - technikai hibák is jellemzik a génmódosított haszonnövények előállítási eljárásait.

Pusztai Árpád, az MTA Biokémiai Intézetének volt munkatársa 1956-ban vándorolt ki Nagy-Britanniába; 1963-ban meghívták Aberdeenbe, ahol a Rowett Research Institute kutatójaként géntechnikai vizsgálatokat végzett. Világhírnévre akkor tett szert, amikor 1998 nyarán egy tévéműsorban - alig néhány mondatban - ismertette, hogy vizsgálatai szerint a génkezelt élelmiszerrel táplált patkányok súlyos fejlődési, szervműködési és egyéb rendellenességeket mutattak.

Ebből komoly botrány kerekedett, Pusztait a génkezelt élelmiszerekben érdekelt cégek és a tudományos közvélemény is azzal vádolta, hogy idő előtt és egyeztetés nélkül tette közzé vizsgálati eredményeit, és az intézet nem is hosszabbította meg szerződését.