József, Bánk
-6 °C
0 °C

Gömbhal mérgéből gyártanának fájdalomcsillapítót

2003.12.02. 17:06
Fájdalomcsillapítóként próbálják alkalmazni a gömbhal mérgét, mely a ciánnál is mérgezőbb, írja a New Scientist. A tetrodotoxin nevű idegméreg legapróbb mennyisége is percek alatt képes lebénítani egy embert. A vancouveri International Wex Technologies cég azonban rákos betegek fájdalmának csillapítására akarja alkalmazni a molekulát, melynek első tesztjei a cég szerint ígéretes eredményekkel szolgáltak. A piacra dobáshoz azonban további átfogó vizsgálatokra van szükség.
A japánul fugu néven ismert gömbhal méregdrága ínyencfalatnak számít az ázsiai országban, ám a lakomák néha halállal végződnek. A fugut csak engedéllyel és megfelelő szakértelemmel rendelkező szakácsok készíthetik el, mivel a hal májában, veséjében és petefészkében található méreg egy rossz nyisszantás után kiszivároghat és megmérgezheti a hal húsát.

Végzetes lakoma

A vacsoravendégek émelyegnek, szédülnek és zsibbad a szájuk, majd tüneteik súlyosbodnak. Görcsök közepette összeroskadnak a padlón, levegőért kapkodva. A halál gyorsan beáll.

A tetrodotoxinból készült gyógyszer ugyanakkor már két klinikai tesztfázison túljutott, és az első vizsgálatokat végző orvosok szerint hatékonyan csillapította a végső stádiumba jutott rákbetegek fájdalmát is, akik esetében más szerek hatástalanok maradtak.

A kutatók négy napon át napi kétszer injekcióztak néhány mikrogrammnyi gyógyszert a 22 páciens testébe, akiknek közel 70 százaléka a fájdalom csillapodásáról számolt be. A fájdalom csökkenése a terápia harmadik napján vált érezhetővé, és gyakran az utolsó kúra után is tartott. Egyes esetekben tizenöt napnál tovább is érezni lehetett hatását.