Gerzson
-3 °C
3 °C

Pusztító HIV-mutáns keletkezett egy emberben

2003.07.16. 12:48
A halálos vírus két változata egy afrikai prostituáltban találkozott, majd létrehoztak egy közös utódot, egy teljesen új és pusztító hibridet. A szakértők aggódnak amiatt, hogy az ehhez hasonló felülfertőzések során több új típus is keletkezhet, ami megakadályozhatja egy általános védőoltás kifejlesztését.
A halálos HIV-vírusnak egyszerre több változata is megfertőzheti az embert, ezt az állapotot hívják szuperinfekciónak vagy felülfertőzésnek. A vírusszakértők régóta sejtették, hogy ilyenkor könnyen létrejöhetnek hibridek, de eddig erre nem volt példa. Egy női páciensben azonban most felfedeztek egy teljesen új HIV-vírust, amely két különböző típus kereszteződésével jött létre, és amely sokkal pusztítóbb az eredeti változatoknál. A New Scientist információi szerint a hibrid a nő szervezetében kiszorította a korábbi fertőzéseket, és a beteg viszonylag stabil állapota hirtelen romlani kezdett.

A hibrid ellen nem véd

Amellett, hogy az egyes páciensek helyzete jelentősen romolhat, a HIV-vírustörzsek keveredése komolyan akadályozhatja az AIDS-vakcina fejlesztését. Előfordulhat, hogy egy oltóanyaggal megfelelő immunválaszt lehet elérni egy vírussal szemben, de a test ezután sem tudja megvédeni magát az új fertőzésektől, tehát egy általános vakcina kifejlesztése komoly kihívást jelent, mondta Anthony Fauci, az Egyesült Államok AIDS-kutató hivatalának vezetője a Wirednek.

"Kérdéses, hogy lehet-e készíteni olyan vakcinát, amely az összes típus ellen hatásos" - mondta Anton Pozniak, londoni AIDS-specialista a New Scientistnek. Szerinte a hibrid vírusok még azokat a vakcinákat is legyőzhetik, amelyek egyébként az összes korábban létező típus ellen hatásosak.

Évekig lappangott

Egy kenyai prostituáltakat vizsgáló kutatócsoport fedezte fel az új hibridet egy női páciensben. A Harold Burger által vezetett csoport szerint a nő szervezetében először 1986-ban azonosították a vírust, de akkor még csak a HIV-A altípus fertőzte meg. Annak ellenére, hogy munkája során rendszeresen kitette magát egy újabb fertőzés veszélyének, viszonylag egészséges maradt.

A nő 1994-ben váratlanul belázasodott, és fehérvérsejtjeinek száma több mint nyolcvan százalékkal lett kevesebb. Ezzel párhuzamosan a testében található vírusok száma emelkedni kezdett.

Az A és C altípusok genetikai információját tartalmazó domináns hibridet akkor fedezték fel, amikor a nő testében elszaporodott HIV-vírus génjeit 1995-ben és 1997-ben is megvizsgálták. Az orvosok most kiderítették, hogy a hibrid génjeinek nagy része az A altípusból származik, de a vírus külső rétege eredetileg a C altípushoz tartozott.