György
14 °C
24 °C

Hongkong többezer fertőzöttre számít

2003.04.07. 12:14
Hongkongban már 22 halálos áldozatot követelt az atípusos tüdőgyulladás, a helyi kórházak pedig arra készülnek, hogy a legrosszabb esetben április végéig talán már háromezer fertőzött személyt kell kezelniük. Az egykori brit koronagyarmaton vasárnap két újabb halálos áldozatot szedett a súlyos heveny légúti tünetegyüttes (SARS) néven ismertté vált betegség: egy 68 éves és egy 71 éves nő halt bele a rejtélyes kórba.
Atípusos tüdőgyulladással (SARS) szállították kórházba egy olyan hongkongi kórház igazgatóját, amelyben a járvány betegeit kezelték. Mint a kórház szóvivője az AFP-vel közölte, Fung Hung doktort először március 27-én szállították be lázas állapotban, de négy nappal később kiengedték. Ugyancsak atípusos tüdőgyulladást kapott Hongkong területi kórházigazgatási vezetője.

Egyre többen betegszenek meg

Vasárnapig 42 újabb fertőzött személy került kórházba, ezzel 842-re emelkedett a Hongkongban ismertté vált SARS-esetek száma. Az adatok ráadásul arra utalnak, hogy gyorsult a járvány terjedése: múlt pénteken 27 ember betegedett meg, szombaton 39, vasárnap pedig 42 személy.

Többezer betegre számítanak

Az egykori brit gyarmat kórházai - mint a hongkongi egészségügyi kormányzat egyik vezetője az ATV helyi tévécsatornának vasárnap este elmondta - arra készülnek, hogy a legrosszabb esetben április végéig összesen akár 1800-3000 fertőzött személyt is kezelniük kell. A hongkongi egészségügyi intézmények elegendő számú személyzettel és felszereléssel rendelkeznek ilyen nagy számú beteg ellátásához is, de remélik, hogy sikerül megfékezniük a járvány terjedését - fűzte hozzá az illetékes.

Kínában 53 hivatalos áldozat

A kínai állami tv hétfői bejelentése szerint Kínában eddig 53-an haltak meg a betegség következtében, a fertőzöttek száma 1268-ra nőtt. A SARS által legjobban sújtott tartomány Kuangtung (Guangdong), ahol tavaly novemberben az első megbetegedést észlelték: itt eddig 43-an haltak bele és 1203-an kapták meg a fertőzést.

Ausztrália európai turistákat vár

Ausztrália új idegenforgalmi stratégiát dolgoz ki azon országok számára, ahol nem pusztít az atípusos tüdőgyulladás. Joe Hockey ausztrál idegenforgalmi miniszter egy helyi tv-csatornának elmondta, hogy leállították a korábbi nagyszabású, Ázsiának szánt reklámkampányokat, és ezek költségvetését átcsoportosították Európára és az Egyesült Államokra. Ausztráliában jelenleg öt személyt tartanak orvosi megfigyelés alatt a betegség tüneteivel.