Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kézfogás helyett kézmosás Hongkongban

2003.04.30. 15:59
A Hongkongban élők bármit megtesznek azért, hogy legyőzzék a Severe Acute Rispiratory Syndrome (SARS) vírust, még ha ez a társadalmi élet szokásainak feladásával is jár - derül ki a Synovate piackutató cég szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.
A hongkongiak 59 százaléka vonakodik a kézfogástól és 64 százalékuk óvakodik a nyilvános helyeken lévő felületek érintésétől- ami inkább a vírussal való érintkezéstől való félelem eredménye, sem mint finnyásság kérdése.

Így tudnak csak védekezni

"A betegség elleni küzdelemnek három fő útja van - a kormányzati, orvosi vagy személyes intézkedések illetve változtatások. A Synovate felmérés eredményei azt mutatják, hogy az emberek kezükbe vették saját szokásaik irányítását - minthogy a személyes higiénia az egyetlen olyan terület, amit saját maguk irányíthatnak." - állítja Steve Garton, a hongkongi Synovate média-igazgatója.

Sok szappan fogy

A népesség 86 százaléka gyakrabban mos kezet mióta a SARS felütötte a fejét. A nők 9,4-szer gyakrabban mosnak kezet, mint a SARS kitörése előtt, a férfiak pedig 7,9-szer (ez a teljes népesség körében 8,7-szer gyakoribb kézmosást jelent). Nagy többségük, 85 százalékuk hordott már néhány alkalommal védőmaszkot a járvány kitörése óta; továbbá a maszkot viselők 53 százaléka munkában és iskolában is hordja azt. A maszkot viselők 18 százaléka naponta többször is cseréli azt.

Kihalt utcák

Az emberek kétharmada nem megy a csúcsforgalmi időszakban utcára, a nők körében ez az arány eléri a 75 százalékot is. A fertőzéstől való félelem következtében sokan megváltoztatták utazási szokásaikat, például a lakosság 31 százaléka kevesebbet utazik metróval illetve vonattal.

A hongkongiak 35 százaléka változtatta meg az étrendjét a SARS vírusra adott válaszként, ez különösen a nők körében jellemző (45%), szemben a férfiakkal (25%). Csaknem mindenki biztosítja otthonának a megfelelő szellőzését, az emberek 95 százaléka nyitja ki otthon az ablakokat.

A kutató vállalat 500, 15 és 64 év közötti válaszadót kérdezett meg telefonon keresztül, a SARS következményeként létrejött szokás és viselkedés-változásokról. A felmérés április 3. (csütörtök) és április 5. (szombat) közötti időszakban zajlott, az eredményeket a hongkongi lakosság arányainak megfelelően súlyozták.