Márk
13 °C
28 °C

Madárinfluenzában halt meg egy holland állatorvos

2003.04.23. 16:39
A hivatalos adatok szerint egészen bizonyosan a szárnyasokra veszélyes influenza kórokozója okozta egy holland állatorvos halálát. Kedden az Európai Bizottság tovább szigorította a fertőző madárinfluenza-járvány megelőzése érdekében hozott megelőző intézkedéseket.
A vírus az 57 éves holland férfi szervezetében halálos kimenetelű tüdőgyulladást okozott, jelentette ki szombat este a holland televízióban Clémence Ross, a holland egészségügyi tárca államtitkára.

Az orvos két nappal azután betegedett meg, hogy megvizsgált egy madárinfluenzával fertőzött csirkeállományt. A férfi megtagadta a vírus elleni szerek alkalmazását, amelyet különben előírnak a több millió csirke, pulyka és kacsa megsemmisítésében segédkezőknek.

Az állatorvos tüdejében nagy mennyiségű madárinfluenza-kórokozóra bukkantak, másra viszont nem, ami a halálát okozhatta volna, közölte az esetet vizsgáló egyik szakértő a New Scientisttel.

Terjed a fertőzés

Időközben felmerült a gyanú, hogy az ország déli részén a járvány újabb megbetegedéseket okozott. A holland mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a belga határon, Cranendonkban szombaton a vírus jelenlétére utaló jeleket találtak.

A környéken egy kilométeres körzetben minden háziszárnyast elpusztítottak. A vírus felbukkanása óta összesen 224 holland üzemből jelentettek fertőzést, és további 21 esetében pedig felmerült a megbetegedések gyanúja.

Mostanáig több mint 14 millió holland szárnyast kellett levágni, miközben a teljes állomány 100 millió példányra becsülhető. Becslések szerint egyedül az exporttilalom napi 2 millió eurós kárt okoz a holland gazdáknak.

A járvány a belga Limburg tartományban is terjed. A gyorstesztek alapján a holland határ mentén fekvő Kinrooi-ban két üzem érintett, közölte az élelmiszerbiztonsági hivatal vasárnap egy belga hírügynökséggel.

Kényszervágás

 

A két farm és további 20 üzem szárnyasait kényszervágásra ítélték. A hivatal pénteken erősítette meg hivatalosan, hogy Belgiumban, egy Meeuwen-Gruitrode-i gazdaságban is felbukkant a holland eredetű kórokozó. Az országban a járvány felbukkanása óta már negyedmillió szárnyast semmisítettek meg.

Múlt szerda óta egyébként tilos Belgiumba az élő szárnyas, naposcsibe és keltetni való tojás bevitele. Az Európai Bizottság pedig péntekig Belgiumra is kiterjesztette az exporttilalmat.

Németországban, a holland és belga határ közelében elővigyázatosságból szintén megsemmisítettek egy kisebb állományt, de nincs bizonyítéka annak, hogy felütötte volna a fejét a járvány.

A madárinfluenza terjedése nyomán megfogalmazódott az a félelem, hogy a kórokozó a SARS-hoz hasonló járványhoz vezethet. A WHO képviselői szerint azonban a két vírusnak kevés köze van egymáshoz, és nincs rá bizonyíték, hogy a szárnyasokat megbetegítő kórokozó emberekre is átterjedhetne. A madárinfluenza 1997-es kitörése Hongkongban hat halálos áldozattal járt.