Piroska
-2 °C
5 °C

Élethosszabbító tablettát tesztelnek Skóciában

2003.06.24. 11:31
Az amerikai CereMedix cég által kifejlesztett gyógyszer a kutatók szerint hetvenöt évről százhúszra növelheti a várható élettartamot. A tablettát jelenleg Skóciában, tüdőbetegeken tesztelik
A gyógyszergyár szerint a tabletta lassítja az öregedést és helyreállítja a test természetes védekező rendszerét, írta a Daily Record című skót lap.

Szabadgyökök

A gyógyszer hatóanyaga az ependymin nevű glikoprotein (aminosavak láncaiból és cukormolekulákból álló óriásmolekula), ami az agyban termelődik, és a test saját antioxidánsainak termelését stimulálja. Az antioxidánsok szerepe a test öregedését okozó szabadgyökök megkötése, legfontosabb külső forrásuk egyébként a zöldség és a gyümölcs.

A kutatók azt állítják, hogy a tablettának olyan hatása van, mintha valaki 15 kilogramm gyümölcsöt és zöldséget enne naponta. A szer állítólag hetvenöt évről százhúszra növeli a várható élettartamot.

Több energia

Steve Parkinson, az amerikai CereMedix gyógyszercég skót származású elnöke bejelentette, hogy a gyógyszert jelenleg Skóciában tesztelik. Elmondta: "Mindenki, aki bevesz egy ilyen tablettát, jobban érzi majd magát és több energiája lesz. Ahelyett hogy telenyomnánk a beteget vegyszerekkel, egy természetesebb gyógyszert adunk nekik".

A kísérletek az edinburghi egyetemen folynak, a gyógyszert jelenleg tüdőbetegeknek adják. Bill MacNee professzor szerint azonban jó hatással lehet az agyvérzésen átesett és az Alzheimer-kóros betegek esetében is.