Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Mesterséges hús egymillió dollárért

2008.04.23. 14:55
Egyes állatvédők szerint jobb hely lenne a Föld, ha nem ölnénk élő teremtményeket, és a fejlődésünkhöz szükséges húst inkább laboratóriumban állítanánk elő.

Egy millió dolláros díjat ajánlott fel a laboratóriumi hús előállításáért az Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért (PETA) elnevezésű amerikai állatvédő szervezet. "Sokan csodálkozva szereznek tudomást róla, hogy a PETÁ-t érdekli a laboratóriumi hústermelés, de legyőztük a húsevéssel szembeni ellenérzésünket egy olyan áttörés érdekében, amely sokkal jobb világot teremt az állatok számára" - mondta Ingrid Newkirk, a szervezet elnöke. Az állatvédő szervezet honlapján is megtalálható felhívás annak a tudósnak ígéri az egymillió dolláros díjat, aki elsőként dolgozza ki a laboratóriumi húselőállítás módszerét.

"Az in vitro hústermelés állati őssejteket használna fel, amelyek a megfelelő közegbe helyezve növekednének és szaporodnának" - áll a PETA honlapján olvasható kiírásban. Az eredmény az igazi húshoz hasonló lenne, főzhető és ehető.

A feltételek között szerepel még, hogy akkora mennyiségben kell előállítani a húst, hogy elegendő legyen az Egyesült Államok legalább tíz államában való forgalmazásra, ráadásul a csirkehús árával versenyképes összegért. Az egymillió dollár kifizetése előtt a kutatónak igazolnia kell egy bizottság előtt, hogy a létrehozott hús ízében és állagában nem különböztethető meg a szokványos csirkehústól.

A kiírás szerint 2012. június 30-ig kell forgalomba hozni a mesterséges húst, egyúttal a díjra pályázó kutatónak igazolnia kell azt is, hogy minden államban, ahol kapható, legalább 45 kilogrammot megvettek belőle a fogyasztók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?