Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Mesterséges hús egymillió dollárért

2008.04.23. 14:55
Egyes állatvédők szerint jobb hely lenne a Föld, ha nem ölnénk élő teremtményeket, és a fejlődésünkhöz szükséges húst inkább laboratóriumban állítanánk elő.

Egy millió dolláros díjat ajánlott fel a laboratóriumi hús előállításáért az Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért (PETA) elnevezésű amerikai állatvédő szervezet. "Sokan csodálkozva szereznek tudomást róla, hogy a PETÁ-t érdekli a laboratóriumi hústermelés, de legyőztük a húsevéssel szembeni ellenérzésünket egy olyan áttörés érdekében, amely sokkal jobb világot teremt az állatok számára" - mondta Ingrid Newkirk, a szervezet elnöke. Az állatvédő szervezet honlapján is megtalálható felhívás annak a tudósnak ígéri az egymillió dolláros díjat, aki elsőként dolgozza ki a laboratóriumi húselőállítás módszerét.

"Az in vitro hústermelés állati őssejteket használna fel, amelyek a megfelelő közegbe helyezve növekednének és szaporodnának" - áll a PETA honlapján olvasható kiírásban. Az eredmény az igazi húshoz hasonló lenne, főzhető és ehető.

A feltételek között szerepel még, hogy akkora mennyiségben kell előállítani a húst, hogy elegendő legyen az Egyesült Államok legalább tíz államában való forgalmazásra, ráadásul a csirkehús árával versenyképes összegért. Az egymillió dollár kifizetése előtt a kutatónak igazolnia kell egy bizottság előtt, hogy a létrehozott hús ízében és állagában nem különböztethető meg a szokványos csirkehústól.

A kiírás szerint 2012. június 30-ig kell forgalomba hozni a mesterséges húst, egyúttal a díjra pályázó kutatónak igazolnia kell azt is, hogy minden államban, ahol kapható, legalább 45 kilogrammot megvettek belőle a fogyasztók.