Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Intelligens baktériumok támadhatnak az irodákra

2008.11.27. 11:55
Átvehetik a hatalmat irodánk felett az intelligens baktériumok és a nanorovarok egy futurológus szerint. Az sem elképzelhetetlen, hogy a rabszolgáik leszünk.

Ian Person futurológus jelentése szerint a jövő irodáinak technológiai környezete sokkal összetettebb lesz, mint napjainkban, éppen ezért lényegesen több és változatosabb biztonsági fenyegetéssel kell szembenézni. Az emberek egyre kevésbé dolgoznak majd központ irodákban, és a vállalatok közötti határok elmosódnak. Ezek a lokális közösségi munkaterületek hatalmas, hatékony, multifunkciós nyomtatási központokat tartalmaznak majd, így kiemelten fontossá válik az adatok és készülékek biztonsága.

A Canon megbízásából készült jövőkutatási tanulmány a miniatürizáció, a mesterséges intelligencia, a bio- és robottechnológia, illetve nagysebességű hálózatok összeolvadásában látja a jövő adatbiztonsági kihívásait, amelyek komolyan megtervezett, sokoldalú és rugalmasan fejlődő biztonsági rendszereket követelnek.

Képzeljük el, ahogy az apró robotikus rovarok behatolnak egy irodaépületbe, beköltöznek egy-egy kulcsfontosságú berendezésbe, majd megkezdik az adathalászatot, vagy esetleg kártékony szoftvereket juttatnak az eszközön keresztül a vállalat informatikai rendszerébe.

Mindez úgy hangzik, mintha egy tudományos-fantasztikus film egyik jelenete lenne, pedig a hadászati fejlesztések már most is hasonló irányba mutatnak. Az autonóm mesterséges intelligenciák fejlődése már önmagában komoly fenyegetéseket jelent, mivel általuk egyre kifinomultabb vírusváltozatok készíthetők.

Pearson a biotechnológiai és a szintetikus biológiai kutatásokra is felhívja a figyelmet: úgy véli, a jövőben akár olyan élő baktériumokat is tervezhetnek, amelyek saját sejtjeiken belül képesek nem csupán az elektromos áramköröket kialakítani, hanem ezeket árammal is ellátni.

Az intelligens baktériumok szaporodásuk következtében nagy kolóniákat alkothatnak, így akár kifinomult gépekként működhetnek, ami talán az egyik legnagyobb kihívást jelentheti a jövő biztonsági szakemberei számára.

A levegőben vagy az emberek bőrén található baktériumok könnyedén megélnek a billentyűzetek és a multifunkciós nyomtatók felületén vagy akár az iroda falain is. Ha már a billentyűlenyomások észlelésével összegyűjtik az információkat, kikerülnek minden - már a számítógépen lévő adatokat védő - biztonsági óvintézkedést. Sőt, az is előfordulhat, hogy a baktériumok képesek lesznek az agytevékenység érzékelésére, és ezzel minden olyan biztonsági rendszer használhatatlanná válik, amelyet emberek működtetnek. A legveszélyesebb fenyegetés mégis abban rejlik, hogy ezek a baktériumok befolyásolhatják az emberi viselkedést is.

A vállalatvezetők és IT szakemberek feladata, hogy megtalálják az egyensúlyt a biztonságos iroda és a munkavégzést akadályozó irodai környezet között úgy, hogy a biztonsági intézkedések ne akadályozzák az alkalmazottak mindennapi munkáját.