Vilma
3 °C
13 °C

Ideges és hasfájós programozók

2003.06.03. 15:53
Az informatikusok gyomorfájósak, a munkahelyi stresszt dohányzással próbálják enyhíteni, magas a vérnyomásuk és egészségtelenül táplálkoznak - derül ki a Dimenzió Csoport Egészségpénztárának felméréséből. A mozgásszegény életmód és a stressz következményei miatt minden tizedik munkavállalót kardiológushoz kellene küldeni.
A gyomor- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló szűrések eredményei szerint a dolgozók 53 százaléka túlsúlyos, több mint 40 százalékának magas a koleszterinszintje, és 20 százalékot meghaladó részüknél magas vércukorszint mérhető - derül ki a Dimenzió Csoport Egészségpénztárának saját, nem reprezentatív felméréséből. A Dimenzió Csoport Egészségpénztárának közel 9000 tagja jellemzően az IT szektorban dolgozik, így a tagságnak évente elvégzett egészségügyi szűrések eredményei az iparág egészére jellemző képet mutatnak.

Hasfájást okoz az irodai munka

Minden tizedik dolgozónál gyomorégés, minden huszadiknál rendszeres hasi fájdalom tapasztalható. Szintén 10 százalék körül mozog azok aránya, akiknél egyéb rendszeres emésztési zavarokat tapasztaltak. Ezek oka elsősorban a mozgásszegény életmód, amely a munkavállalók mintegy 40 százalékára jellemző, illetve az egészségtelen táplálkozás, amely több mint 15 százalékukat érinti. E két összetevő elsősorban az irodai munkával függ össze, amely az IT szektorban a munkavégzés egyik jellemző ismérve.

Cigiző stresszelt informatikusok

E gyorsan fejlődő iparág másik jellegzetessége a stressz, amelyet a dolgozók egynegyede próbál dohányzással enyhíteni. A stressz ideiglenes oldása mellett a dohányzás egyéb következménye a rák különféle fajtáinak nagyobb arányú előfordulása (tüdő-, gége-, szájüreg-, nyelőcső- és hólyagrák), az idült légúti betegségek, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. A dohányzás továbbá hátrányos a fogamzásra, és érvényes az a megállapítás is, hogy a dohányzók több gyógyszert fogyasztanak, mint a nem dohányzók. Ez különös figyelmet érdemel, ha figyelembe vesszük, hogy a statisztikák szerint naponta több mint 80, évente mintegy 30 000 olyan embert hal meg hazánkban, akiknek a halála összefüggésbe hozható a dohányzással.

Orvosi esetek

Az IT szektorban az alkalmazottak 38 százalékánál mutattak ki a szűrések magas vérnyomást, amely a fenti tényezők együttes hatásának eredménye. A vizsgálatok szerint összességében a munkavállalók közel 10 százaléka szorul szív- és érrendszeri orvosi szakellátásra, és több mint 23 százalékuknál emésztőszervi orvosi szakellátás javasolt.